VANREDNE okolnosti pod kojima funkcioniše glavni grad pogodile su i prestoničke poljoprivrednike. Bez obzira na zabranu kretanja koja je na snazi od 17.00 do 5.00, radovi na njivama ne smeju da stanu. Tako su i za registrovana poljoprivredna gazdinstva omogućene dozvole za obavljanje posla, a vlasnici obradivog zemljišta dužni su da podnesu zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju.

Dok većina Beograđana u 5.00 spava čvrstim snom, za proizvođače radni dan uveliko počinje. Imajući to u vidu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sprema dozvole za funkcionisanje radnika u vreme policijskog časa. Kako smo nezvanično saznali, na adresu ovog državnog organa svakog drugog ili trećeg dana pristiže veliki broj zahteva, koji se potom prosleđuju Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Poljoprivrednici nam se prijavljuju. Setva je u toku i sve protiče bez ikakvih smetnji - kratko su nam rekli u Ministarstvu.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na početnoj strani, jasno su uočljivi baneri sa informacijama kako stići do dozvole. Jedan se odnosi na mužu i radove na pčelinjaku, dok je drugi namenjen pribavljanju odobrenja za poslove voćara i povrtara.

- Ministarstvo je omogućilo poljoprivrednicima da sa bilo kog računara ili prenosivog uređaja podnesu zahtev za odobravanje kretanja - stoji na internet stranici. - Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan u periodu od 17 do 5 časova, odnosno od 15 do 5 časova vikendom. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova od prijema poruke.

UPRAVA ZA ZAŠTITU BILjA

POLjOPRIVREDNI proizvođači u obavezi su da zahtev za odobrenje kretanja upute Upravi za zaštitu bilja. U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime, broj lične karte i adresu sa koje će se osoba kretati u periodu od 17.00 do 5.00, odnosno od 15.00 do 5.00 vikendom, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će one biti sprovedene.
Prijava se može podneti i na broj 064/88-18-486.