PROŠLE nedelje povećan je broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija, a najviše novih slučajeva beleži se u mlađoj populaciji, od beba do 19 godina. Za trećinu je manje pacijenata sa dijagnozom oboljenja sličnih gripu. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, evidentirano je 10.198 osoba sa ARI, što je povećanje od 12,4 odsto, dok je simptome slične gripu imalo 134 Beograđana.

Respiratorne infekcije najviše pogađaju mlade i radno sposobno stanovništvo, pa je u starosnom dobu od 20 do 64 godine 36,5 odsto obolelih. Slede školarci, uzrasta od pet do 19 godina, kojih je evidentirano 32,1 odsto. Među najmlađim pacijentima uzrasta do četiri godine bilo je 18,9 odsto slučajeva, a među starijima od 65 godina 12,5 odsto obolelih.


Pročitajte i: Sina TUKLA letvom po glavi, jednu ćerku nožem POGODILA u čelo, drugu šipkom od usisivača UDARALA po nozi: Troje mališana rastrzano između roditelja, majka ih zlostavljala, otac tražio razvod


Ista starosna struktura je i među Beograđanima koji imaju simptome oboljenja sličnih gripu, pa je najviše obolelih među radno sposobnim stanovništvom - 32,8 odsto. Slede deca, đaci i najstariji sugrađani. Epidemilozi GZJZ navode da je na teritoriji Beograda aktivnost gripa na niskom nivou.


Podaci o broju obolelih se evidentiraju prema izveštajima domova zdravlja, Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika MUP na teritoriji Beograda.