Pobednik ponovo na Kalemegdanu, spremno čeka građane

J. D.

četvrtak, 13. 02. 2020. u 09:36

Победник поново на Калемегдану, спремно чека грађане

Foto P. Mitić

"Pobednik" će na postament biti vraćen u petak, a predviđeno je da cela operacija bude izvedena od 10 do 13 sati
Rekonstruisana skulptura "Pobednika" vraćena je na plato Gornjeg grada Beogradske tvrđave gde su u četvrtak jutro obavljeni završni radovi za predstavljanje tog čuvenog simbola srpske prestonice građanima.

Spomenik, koji je juče dopremljen iz ateljea vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva, radnici su dizalicom uspravili i ogradili zaštitnom ogradom.

Čuveno remek delo Ivana Meštrovića nalazi se u neposrednoj blizini postamenta i spremno "čeka" građane koji će moći da ga pogledaju u četvrtak od 10 do 16 sati.

Pročitajte još - Pobednik se vratio na Kalemegdan, pod budnim okom policije čeka prve posetioce (FOTO/VIDEO)

Među prvima koji su napravili selfi sa rekonstruisanim "Pobednikom" bio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a priliku da se fotografišu sa simbolom srpske prestonice iskoristila je i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, kao i predstavnici medija.

Foto P. Mitić

"Pobednik" će na postament biti vraćen u petak, a predviđeno je da cela operacija bude izvedena od 10 do 13 sati.

Na tom mestu nalazio se od 1928. godine, ali je vremenom pretrpeo znatna oštećenja kamenog postamenta i stuba, kao i same bronzane skulpture koja je imala mnogobrojne rupe od metaka i gelera, ali i pukotine koje su dogodile usled prodora vode u skulpturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije