IDEJNO rešenje uređenja Svetosavskog platoa, autora Branislava Mitrovića i Dejana Miljkovića, privedeno je kraju, pa je sada poznat načelni izgled preuređenog prostora ispred Hrama Svetog Save. Sudeći po projektu, o kojem su "Novosti" nedavno pisale, imaće mnogo više zelenila i objediniće prostor oko Hrama, Narodnu biblioteku i spomenik Karađorđu.

Ove jeseni, 85 godina posle početka radova i 179 godina otkako je dubrovački Srbin Matija Ban prvi javno izneo ideju da se na Vračaru izgradi svetosavski hram, objekat će biti završen.

Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, novim rešenjem prostora ispred i oko Hrama, posebno će biti istaknut spomenik voždu Karađorđu. Objekat koji se vidi na rešenju, a koji delom obuhvata prostor na kome je danas Parohijski dom, pa uz Katanićevu, predstavlja mesto na kome će se nalaziti buduća zgrada Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve u kojoj će stolovati srpski patrijarh.

- Deo tog posla je i uređenje parka ispred Hrama Svetog Save koje nam predstoji. Park će imati mnogo više zelenila, skoro stotinu novih stabala, parternu fontanu, nove granitne ploče. Uređenje ovog parka finansiraće Republika Srbija i Grad Beograd, a u čitav proces uključena je Srpska pravoslavna crkva - rekao je Vesić.

Prema rečima gradskog urbaniste Marka Stojčića, predstavljeno je opšteprihvaćeno rešenje koje će biti kasnije prilagođeno. - Sada to idejno rešenje treba da se preda Gradu, kako bi se sproveo tender i počelo sa radovima - naveo je, za "Novosti", Stojčić.

PROČITAJTE JOŠ - Kocke ispred Hrama Svetog Save vape za sanacijom

Kako je za naš list gradski urbanista ranije rekao, ovo će biti najinteresantiji i najnapredniji prostor formiran od dve-tri urbanističke celine:

- Naglasak bi se stavio na plato, koji bi funkcionalno bio povezan sa mnogo zelenih sadnica. Neće biti klasične fontane već linijska površina u jednom delu sa stajaćom vodom, dok će u drugom da se preliva preko zida. Sa leve strane će biti stabla i visoko zelenilo. Planirana je i izgradnja dečjeg igrališta.
SPOMENIK ALEKSANDRU DEROKU

ZAVRŠETKOM Hrama i izgradnjom zgrade Svetog sinoda ostvariće se na neki način velika ideja čuvenog arhitekte Aleksandra Deroka o verskom sedištu na Vračaru - kazao je Vesić. - Na predlog našeg gradskog arhitekte Marka Stojčića, Aleksandar Deroko će tokom ove godine dobiti spomenik na rekonstruisanom Topličinom vencu u pešačkoj zoni, u blizini zgrade gde je živeo.