Početkom juna meseca 1939. godine Sava se grdno razgoropadila i poplavila mnoga mesta u okolini Beograda. Tadašnje novine brižno izveštavaju o tom događaju. List "Vreme" posebnu pažnju posvećuje fotoreportaži, jer su bili veoma vešti u brzom izveštavanju sa terena.

- Sava sve više preti prigradskim naseljima, a porasla je samo tokom noći za četvrtinu metra - piše "Vreme".- To je bilo dovoljno da se izazove prava panika na Čukarici, u Makišu i svuda uzvodno ka Obrenovcu. Izveštaji, koji su stizali, svedočili su o stalnom porastu vode, tako da se u toku dana moralo pristupiti evakuaciji stanovništva iz ugroženih naselja. Ogromne štete nanela je dosadašnja poplava. Po svemu izgleda da nadolazi još veća voda i stanovništvo obuzima paničan strah pred katastrofom. Više od visoke vode ugrožena naselja strahuju od vetra koji bi, tvrdi se, poplavljene kuće mogao sasvim da uništi.

Priču o katastrofi ipak je nadjačala jedna pripovest o iznenadnim stanovnicima Ade Ciganlije i njihovom uspešnom preživljavanju. Podsećamo mlađe Beograđane, Ada Ciganlija je tada bila samo ostrvo, a današnji izgled i Savsko jezero nastaju tek 1967. godine. Do tada, ovde je samo velika ada, baš poput, na primer, Velikog ratnog ostrva.

- Noć od petka na subotu bila je jeziva - beleže novinari "Vremena".- Površina kopna smanjivala se najvećom brzinom i retki stanovnici ovog ostrva na Savi osetili su da im voda preti smrću.


PROČITAJTE JOŠ:
Beogradske priče: Magovi marketinga od pre 80 godina

"Juče u zoru seljaci, koji su iz Makiša krenuli za Beograd, videli su jedinstvenu borbu stanovnika Ade Ciganlije", nastavljaju novinari opis."Sa Ade su bežale lepe srne, tražeći spas na desnoj obali Save...".

- Uprava Zoološkog vrta poslala je na Adu Ciganliju sedam srna da se ovde, u prirodi, pobrinu za potomstvo. Neke srne, po preporuci veterinara, trebalo je da promene okolinu i vazduh. Kada je Sava jako nadošla srne nisu imale kuda. Njihovi šumarci pretvorili su se u močvare i lepe životinje su se već dva dana mučile da se izvuku iz blata. Juče u zoru, kad je izgledalo da dolazi pravi potop, srne su pobegle sa Ade, preplivale Savu i prešle na drum za Obrenovac. Ljudi koji su videli ovu lepu divljač, ostali su iznenađeni.

Poplava je prestala, ali je ostala šteta. Novinari su prenosili utiske sa terena, govoreći kako su kuće u donjem delu Čukarice i na Makišu "ličile na naselja u Bežaniji".

- Kuće na kolju, visoko iznad vode, jedino su se odbranile. Niske kućice otvorile su širom i vrata i prozore, da voda teče kroz njih. Stanovnici ugroženih naselja objašnjavali su razloge zašto to čine: "Bolje da sve otvorimo, jer bi nam bujica mogla da iskida i vrata i prozore. Ovako, kada voda ode, možda će nam šteta biti manja...


KRČMAR KAO SPASILAC

Kafana "Sikirica" nalazila se uz obalu, a tamošnji krčmar Stavan Milinković prepoznao je da uplašene životinje imaju žig Zoološkog vrta. To ih je i spasilo, jer je Milinković shvatio o čemu se radi, pa je sprečio seljake da odstrele srne kao drugu divljač.