NA novootvorenoj Palilulskoj pijaci, u subotu je otvorena manifestacija "Karavan zimnice", a posetioci i u nedelju mogu pazariti ukusne đakonije od voća i povrća. Vredni poljoprivrednici celog leta su spremali bogatu ponudu - džemove, likere, turšije, ajvar, ali i neobične poslastice poput veganskih namaza i belog luka sa kozjim sirom u maslinovom ulju.

Kako nam je ispričala Jelena Peković, ona je na svom imanju u Barajevu zadužena za ceo proces pravljenja zimnice, čak i za dekoraciju teglica. Na svojoj tezgi ponudila je slatko od ljutih papričica, koji se prodaje u dva "nivoa" ljutine - srednje i jaki. Tu su i džemovi od kajsija, kupina, šljiva, sirupi, kao i voćne rakije.

PROČITAJTE JOŠ - Čisto, lepo i "pod konac": Otvorena supermoderna Palilulska pijaca

- Sve proizvode pravimo na tradicionalni način - kaže Jelena. - Nemaju nijedan veštački dodatak, ni konzervans. Likeri se najviše prodaju, pogotovo od kokosa i nane. Interesantan je kompot od divljih jabuka, sa dodatkom cimeta, vanile, muskatnih oraha i karanfilića. Umesto šećera dodajemo steviju, pa je pogodno i za dijabetičare.

Dobrivoju Stanisavljeviću nije bilo teško da iz Surdulice dođe u Beograd i predstavi svoje proizvode. Na njegovoj tezgi prodaju se uglavnom specijaliteti od paprike.