Na ambroziju dogodine udaramo sa 100 miliona

J. D.

27. 12. 2019. u 09:50

На амброзију догодине ударамо са 100 милиона

Foto Beoinfo

Gradski sekretarijat za zdravstvo ima detaljan plan na koji način se izboriti sa opasnim korovom
ZA suzbijanje ambrozije iz gradske kase za narednu godinu biće izdvojeno 100 miliona dinara, odnosno 40 miliona više nego ove godine. O ovoj odluci akcionog plana za uništavanje ove korovske biljke, koju je uradio Sekretarijat za zdravstvo, odlučivaće gradski odbornici na sednici koja je zakazana za petak.

Od ukupnog iznosa planirano je da 10 miliona dinara bude izdvojeno za monitoring koji će obuhvatati teritoriju od minimum 20 miliona metara kvadratnih. Za mehaničko suzbijanje ambrozije za oko 800 hektara biće odvojeno 30 miliona, dok će se za hemijsko uništavanje, koje obuhvata dodatnih 1.000 hektara iz gradske kase, odvojiti 42 miliona. Nadležni planiraju i da za uništavanje potencijalnih žarišta izdvoje 15 miliona. Dok će se za medijsku kampanju izdvojiti tri miliona.

Takođe, najavljeno je i formiranje "gradskog centra za koordinaciju aktivnosti i nadzora u suzbijanju ambrozije", čija će osnovna svrha biti adekvatno sprovođenje svih planiranih aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ - Ambrozija ušla u "zelenu zonu"

Prema sprovedenim istraživanjima, u toku ove godine ambrozija je najviše uništena na 24 lokaliteta na teritoriji Rakovice i na po 21 u Zemunu i Novom Beogradu. Kao i prethodnih godina, ni ove nije bilo suzbijanja na Vračaru, dok je na Starom gradu i Savskom vencu ambrozija suzbijena na jednom, a u Barajevu i Lazarevcu na po dva lokaliteta.


SNIMALI TLO IZ DRONOVA

OVE godine, gradski čelnici su za uništavanje ambrozije izdvojili oko 60 miliona dinara. Nabavljena je i savremena tehnika i dronovi koji su snimali prisustvo ove korovske biljke na terenu, ali tačni podaci na koliko hektara se ona zaista prostire nisu utvrđeni. Međutim, i pored dupliranih novčanih sredstava u odnosu na prethodnu godinu, ostvareni rezultati su bili minimalni.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hercegov Grad

27.12.2019. 09:56

Ne pricajte gluposti, dodjite u Titelsku opstinu da obidjete atare i da vidite koliko ima ambrozije, a ispekcije ne obilaze teren i ne obavezuju poljoprivrednike da je njihova obaveza uklanjanja i unistenja iste!

Goran

27.12.2019. 17:00

@Hercegov Grad - Slažem se sa komentarom. Polen ambrozije širi se desetinama i stotinama kilometara, pa samim tim mere suzbijanja treba da se sprovode na mnogo većoj teritoriji. Beogradski političari misle da dobiju poene pred izbore. Neka ne budu naivni svi koji misle da će ova mera imati značajan efekat. Akcija je za pohvalu ukoliko se sprovodi na većoj teritoriji, ali naviikli smo da Beograd sebe smatra velikom teritorijom.

Ćomi

27.12.2019. 10:08

Eklatantan primer pranja para;novac će zasigurno biti upotrbljen za predizbornu kampanju!