Ambrozija ušla u zelenu zonu

S. V.

17. 09. 2019. u 16:43

Амброзија ушла у зелену зону

Najviše tretirane parcele na opštinama Novi Beograd i Palilula Foto Beoinfo

Prema zvaničnim podacima, opasni alergen konačno se vraća normalnim vrednostima. Cvetanje završeno, prošao najkritičniji period

KONCENTRACIJA polena ambrozije u vazduhu konačno je u "zelenoj zoni". Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, proteklog vikenda na mernim stanicama na Zvezdari zabeležen je ozbiljan pad polena alergene biljke u vazduhu.

Svi oni koji su ovog leta kijali, imali suzne oči i borili se sa kašljem usled alergije - mogu da odahnu, jer će koncentracija čestica ambrozije u vazduhu nastaviti da opada u toku nedelje. Takođe, i najavljene obilne padavine dodatno će doprineti umanjenju alergenih čestica u vazduhu.

- Merenje u nedelju pokazuje da koncentracija ambrozije u vazduhu pada, kada su zabeležena 54 polenova zrna po metru kubnom - kažu iz Agencije. - Očekujemo da koncentracija nastavi da pada, jer ova biljka završava cvetanje, što znači da je prošao kritični period. Osim toga, alergične osobe osetiće olakšanje čim padne najavljena kiša.

Pročitajte još - I Nišlije sad muči ambrozija!

Iz nadležne ustanove naglašavaju da je prisustvo ambrozije u Beogradu oborilo rekord, jer je 22. avgusta zabeleženo 1.000 alergenih čestica po metru kubnom.

Ova biljka je najviše suzbijana na teritoriji opština Novi Beograd i Palilula, gde se nalazi veliki broj nepokošenih i napuštenih parcela. Takođe, velika koncentracija ovog leta izmerena je u prigradskim opštinama Barajevo, Mladenovac i Lazarevac, uglavnom na poljoprivrednim površinama. Nadležni apeluju na sugrađane da na vreme suzbijaju ambroziju i kose kritične površine, kako sledeće godine ne bi bio oboren nepoželjni rekord.

GORE NEGO VOJVODINA

IAKO su pojedina mesta u Vojvodini važila za najugroženija, kada je u pitanju ambrozija, iz Agencije za zaštitu životne sredine kažu da se situacija menja. Ove godine, osim u Novom Beogradu, visoke vrednosti zabeležene su i u Obrenovcu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)