GRAFITI sa Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu, koji su bili ispisani na ovom spomeniku kulture, očišćeni su, saopšteno je u utorak iz Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava".

Nepoznati počinioci su preko belog postamenta, gde je ugravirano "Smrt fašizmu, sloboda narodu", crvenim sprejom ispisali "Smrt komuni". Lica na bistama oštetili su takođe istom bojom, a na pločama grobova, preko imena heroja, nacrtali su veliko slovo H (iks).

JP "Beogradska tvrđava" podnelo je u ponedeljak krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog uništavanja spomenika kulture na prostoru Beogradske tvrđave, uz uverenje da će počinioci biti pronađeni i sankcionisani.

Kako je našem listu rečeno iz MUP, incident se dogodio između 8. i 9. decembra. Protiv N.N. lica podneta je krivična prijava Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, a policija radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

Skrnavljenje još jednog spomenika kulture izazvalo je burne reakcije sugrađana na društvenim mrežama koji su neumorno osuđivali ovaj incident. Kako je Kalemegdan nezaobilazna destinacija za šetnju Beograđana i turista, tokom ponedeljka retko ko se nije zaustavio ispred ukaljane grobnice i začudio onim šta vidi.

Odlukom Skupštine grada, Grobnica narodnih heroja proglašena je spomenikom kulture 1983.

PODIGNUTA 1948.

Grobnica narodnih heroja podignuta je 1948. godine. Ovde počivaju Đura Đaković (1886-1929), Ivan Milutinović (1901-1944) i Ivo Lola Ribar (1916-1943). Poprsja su rad vajara Stevana Bodnarova iz 1949. godine. Godine 1957. ovde je sahranjen i Moša Pijade (1890-1957), čija je bista rad vajara Slavoljuba Stankovića.