BROJ komaraca u Beogradu, čini se, nikada nije bio veći, a u večernjim časovima gotovo je nemoguće se odbraniti i u stanovima i na otvorenom. Dosadne krvopije zagorčavaju život ljudima u svim delovima grada pa su iz Zavoda za biocide rešili da se svim silama obračunaju sa ovim insektima. Akcijom suzbijanja, koja je počela u sredu, biće obuhvaćena čitava teritorija Beograda. Ukupno 52 ekipe Zavoda za biocide biće na terenu i sprovodiće i jutarnji i večernji tretman u suzbijanju komaraca.

Direktorka Zavoda Dragana Despot rekla je da je sezona komaraca na teritoriji našeg grada počela kasno u odnosu na prethodne godine.

- Nadležne ekipe su 24 časa na terenu i rade na njihovom suzbijanju, ali vremenske prilike su to što nas limitira - izjavila je Dragana Despot.

Pročitajte još - Zaprašivanje komaraca

- Urađene su preventivne mere kako bi se sezona komaraca odložila, takođe, odrađeni su i tretmani u priobaljima i vodotokovima koji predstavljaju žarišta. Danas će komarci biti zaprašivani na opštinama Voždovac i Obrenovac. Borba protiv ovih insekata nastavlja se u petak na opštinama Čukarica, Obrenovac i Surčin sa okolnim selima, dok će u subotu biti zaprašivane prigradske opštine. Do sada je suzbijanje kućnih formi izvršeno u 6.520 objekata, a odrasle forme komaraca suzbijane su metodom termalnog i hladnog zamagljivanja na 40.080 hektara. Ovim merama znatno je odložena pojava ovih insekata na teritoriji prestonice. - Najznačajniji problem koji se javljao na terenu je što je svakodnevno bilo nestabilno vreme sa dosta kiše i vetra, čime je našim ekipama onemogućavan rad jer se komarci ne mogu tretirati kada pada kiša - rekli su iz Zavoda.

Pročitajte još - Protiv komaraca i dronovima

U narednom periodu dinamika suzbijanja komaraca zavisiće od vremenskih prilika. Takođe, u toku srede akcija zaprašivanja započeta je na Novom Beogradu, Zemunu, Zvezdari i u centaru grada.

"REČNI" INSEKTI

Vreme sa dosta kiše dovelo je do pojave rečnih (šumskih) komaraca za čiju pojavu su dovoljne veoma male količine vode u vidu barica. Velike količine padavina stvorile su povoljne uslove za njihovu pojavu u većem broju, a loši vremenski uslovi sprečavaju Zavod da efikasno sprovede mere iako su ekipe svakodnevno na terenu.

NEMA ZAPRAŠIVANjA IZ VAZDUHA

POSLEDNjI put su komarci "prskani" iz aviona još 2014. godine. Iako je ovo najefikasnija metoda Zavod je ne koristi jer je ovaj način borbe protiv "dosadnih" insekata zabranjen po evropskim standardima. Prskanje se sprovodi samo sa zemlje.