Pet domova zdravlja i Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu dobiće tokom ove godine šest digitalnih rendgen aparata kako bi se smanjile gužve i liste čekanja.

Nove aparate dobiće domovi zdravlja Zvezdara, Lazarevac, Mladenovac, Palilula, Stari grad, najavio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić tokom posete DZ Voždovac.

Dom zdravlja Voždovac je jedan od pet domova zdravlja koji su u proteklom periodu dobili ultrazvučne aparate, a kako najavljuju gradske vlasti do kraja godine u svim domovima zdravlja biće instaliran po jedan ultra zvuk.

U narednom periodu prebaciće novi ultrazvuk u ambulantu u Ripnju, a gradonačelnik kaže da je u toku nabavka još sedam UZ aparata u vrednosti od 28 miliona dinara, dok će od juna biti nabavljeni novi aparati jer je cilj, kako kaže, da u 2019. godini svaki dom zdravlja ima po jedan UZ aparat.

Pročitajte još - Radojičić: Svi domovi zdravlja dobijaju nove ultrazvučne aparate

"Cilj je da što veći broj domova zdravlja ponudi pacijentima ultrazvučne preglede. To će poboljšati funkcionisanje zdravstvenog sistema, manje će se čekati na pregled", rekao je Radoiičić.

On je dodao da će Grad uložiti 79 miliona dinara za nabavku šest rendgen aparata i da cilj da se Beograđanima obezbedi kvalitetna zdravstvena uslugu u domovima zdravlja kako se ne bi dešavalo da zbog manjeg zdravstvenog problema budu primorani da idu u Klinički centar Srbije i druge bolnice.

Gradonačelnik je u DZ Vozdovac obišao Službu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Službu za internu medicinu, a u razgovoru sa direktorkom DZ Nevenkom Veličković saznao je da postoje problemi u nedostatku kadrova, da im nedostaje sedam lekara i to - pedijatri, otorinolaringolozi i oftamolozi.

Obećao je da će sa Ministarstvom zdravlja pokušati taj problem da reši. Grad Beograd je posredstvom Sekretarijata za zdravstvo iz budžeta izdvojio 17,5 miliona dinara za rekonstrukciju zdravstvenih stanica na opštini Voždovac.

Sa gradonačelnikom DZ Voždovac posetili su gradska sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, Član gradskjog veća Fadilj Eminović i predsednik opštine Voždivac Aleksandar Savić.

Predsednik opštine je ukazao da je u poslednjih šest godina izrađeno šest potpuno novih zdravstvenih punktova, a da je planu rekonstrukcija zdravstvenih stanica u Ripnju i Komodraž selu.