Ambrozija zatrovala ceo grad

S. V.

22. 08. 2018. u 22:15

Амброзија затровала цео град

Radnici na terenu / Foto P. Milošević

Sezona alergenog korova u jeku: zašto su nadležni nemoćni u suzbijanju opasnog rastinja? Cena košenja livade obrasle korovom veća je od visine kazne. Za nepokošenu livadu kazna od 15.000 do 150.000 dinara

KONCENTRACIJA polena ambrozije trenutno je deset puta veća od granične vrednosti i gušiće Beograđane sve do polovine septembra, kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine. Situacija je gora nego prošle godine, mada je za suzbijanje izdvojeno duplo više novca nego lane, 30 miliona dinara. Zašto efekata nema? Da li je kaznena politika blaga ili se problem rešava samo "na papiru" dok u praksi buja?

Veliki broj Beograđana ima alergiju koju izaziva ovaj korov. Najblaža manifestacija su suzne oči, ali mnogobrojni kijaju, kašlju, onemogućeni su u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a posle određenog vremena, dolazi do astme. Među alergičnima mnogo je onih kojima ambrozija raste ispod prozora, na poljani u koju gledaju nedaleko od zgrade u kojoj stanuju, čak i na javnim površinama koje kontroliše Grad posredstvom Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.


PROČITAJTE JOŠ:
Prskanje komaraca

Njihov rad na suzbijanju ovog problema deluje potpuno utemeljeno:

- Praćenjem odlučujemo kada, kako i gde ćemo tretirati biljku. Kad počne da raste, kosi se od tri do četiri puta po sezoni. Pošto jedno zemljište herbicidima može da se tretira samo dva puta godišnje, biljku hemikalijama uništavamo na početku i pred njeno cvetanje. Tako se sprečava "polinacija".

Međutim, Beograđani tvrde da ambrozije ima na svakom koraku.

- Ovo je strašno - požalila nam se sugrađanka iz Novog Beograda. - U Vojvođanskoj ulici prekoputa Crkve Svetog Georgija, raste ambrozija i niko ne dolazi da je kosi, jer, navodno, ne mogu da utvrde ko je vlasnik zemljišta. Dok se utvrdi ko treba da kosi, ugušićemo se od alergije.

Teoretski je ova oblast uređena Uredbom o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija. Njom se vlasnici parcela zakonski obavezuju na uništavanje ove biljke. Kad komunalni inspektori utvrde da se ona ne poštuje na scenu stupa Odluka o komunalnom redu.

Zbog neuništavanja ambrozije, korisnici i gazde zemljišta mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 dinara.

Međutim, poznavaoci problematike kažu da se najčešće primenjuje najblaža kazna. Ako se plati u roku od osam dana, iznos se prepolovi. Tako se ispostavi da je plaćanje kazne jeftinije nego košenje livade.

Nadležnima je ova "matematika" poznata, ali, verovatno, nisu alergični.


PROČITAJTE JOŠ:
Jedinice popravlja 4.000 đaka

NAJKRITIČNIJE U SEPTEMBRU

NAJKRITIČNIJE će biti u prvim danima septembra, jer će tada biti najveće cvetanje i koncentracija polena ambrozije - navode iz Agencije za zaštitu životne sredine. - Od svih alergenih polena, najveći alergeni potencijal ima upravo ambrozija. Građani koji su osetljivi na ovu biljku trebalo bi da se sklone i da budu pod stalnim nadzorom lekara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

nela

23.08.2018. 03:17

Troskovi koje zdravstvo i gradjani snose za antihistaminike i bolovanja su veliki! Kada se to sagleda, obaveze oko unistavanja ovog korova moraju da budu vece, brze i energicnije ! Samo se ,,ogrnete propisima, a niko ih ne sprovodi ! Ovo NE FUNKCIONISE !

Samo da pitam

23.08.2018. 07:03

Cemu sluzi ta agencija za zastitu zivotne sredine? Koga ona to stiti i ko je vodi?

ser john

23.08.2018. 07:38

Dali je istina da je Ambroziju uvezla Srbija iz Amerike kao jedinu biljku koja moze da opstane na pepelu i da je posejala na pepelu deponije TE Obrenovac.

Cvija

23.08.2018. 09:06

Na gradilištu u Savkom amfiteatru, da ne kažem na BW da ne ispadne da napadam bez osnova, ima Ambrozije kao u bajci na nabacanom i prekopanom zemljištu. Najbolje se vidi ako krenete biciklom na Adu

Pedja

23.08.2018. 10:40

Katastar nepokretnosti je javna knjiga i vrlo lako mozete utvrditi ko je vlasnik. Takodje i lokalna poreska administracija je pod ingerencijom opstina,tj.gradova,pa i iz nje mozete videti kome se salju poreska resenja za odredjenu parcelu. Tako da prica NE ZNA SE VLASNIK ne prolazi.

Realno

24.08.2018. 01:18

Posmatrao sam ambroziju pazljivio i dugo .Hmm,znate kada cemo se mi resiti toga .

Silja82

27.08.2018. 21:17

Pitam zensku iz inspekcije zasto su zapustili zemljiste koje je proteklih godina redovno koseno a sad buja korov i koje se nalazi pored osnovne skole ...kaze ‘ nekad smo bili mladji’ i slatko se smeje... ona mirno ceka penziju blago njoj a deca neka slinave na pocetku skolske godine!