Јединице поправља 4.000 ђака

Б. Б.

21. 08. 2018. у 22:15

Јединице поправља 4.000 ђака

Поправном претходи припремна настава Фото Ж. Кнежевић

У основним и средњим школама почиње полагање поправних испита. Форум средњих стручних школа: Све чешће полагање пред комисијом. Око 1.000 ученика понавља због три и више недовољних оцена

ИАКО распуст траје још две недеље, основци и средњошколци који нису баш марили за књигу током школске године, мораће наредних дана да загреју столицу, како би уписали наредни разред. Према незваничним проценама, у престоници сваке године око 4.000 ученика изађе на поправни, а њих око 1.000 понавља због три и више јединица, или зато што нису успели да поправе слабе оцене. Највише недовољних оцена је из математике, физике и хемије.

Ипак, из Форума средњих стручних школа упозоравају да се број ученика који не заврше разред у року због слабих оцена, из године у године смањује. Ђаци се жале да нису били у могућности да поправе оцену, затим одговарају пред комисијом и на одмор одлазе без кечева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Вртићи препуни само на папиру

- Мањи је број ђака на поправном у односу на прошлу годину - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - После упућених жалби, многи од њих су одговарали пред комисијом и поправили оцене. Разлози које најчешће наводе за лош успех су - да наставници нису држали допунску наставу, да им није уписана оцена када су одговарали, да није евидентирана њихова активност током часа... Затим одговарају пред комисијом, која им поправи јединицу.

Антић истиче да никога не интересује то што ученици не долазе на часове допунске настава, па после "прозивају" наставнике да нису држали часове. Он наглашава да су рад и дисциплина у школи катастрофални, као и да сви иду линијом мањег отпора, пошто су наставницима "везане" руке. Како би избегли расправе са ученицима и њиховим родитељима, лакше је омогућити деци да одговарају пред комисијом.

Наставнци имају обавезу да ученицима држе припремну наставу пре изласка на поправни испит. Правилима је предвиђено да им је "норма" 10 одсто од укупног броја часова за одређени предмет. Већина ђака која изађе на поправни испит добије прелазну оцену. Ако су незадовољни зато што нису прошли, или оценом коју су добили, ученици имају право да се жале Републичкој просветној инспекцији, којој стигне око 200 примедаба. У том случају ђаци полажу испит поново, али пред комисијом из друге школе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Праве ново језеро на Ади!

НАЈЧЕШЋЕ "ПАДАЈУ" ПРВИ РАЗРЕД

СТАТИСТИКА говори да се најчешће понавља први разред средње школе, што се објашњава чињеницом да се ученици нису навикли на нову средину, професоре, промену школе. Како одмиче школовање, број ученика са слабим оценама и оних који понављају разред је све мањи, тако да су у четвртој години реткост. У средњим стручним школама је много више ученика са јединицима него у гимназијама.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Саша

22.08.2018. 16:35

Приликом одлучивања о захтјеву ученика или родитеља да испит полаже пред комисијом директор би требао видјети колико је јединица ученик поправио у посљедњи час да би уопште дошао у ситуацију да има једну или двије јединице.Два пута сам био испитивач гдје је колега закључио недовољну оцјену, ученику је одобрено полагање пред комисијом и оба пута је комисија потврдила недовољну оцјену,што значи да ученици често злоупотребљавају своје право.