U EKSPLOZIJI koja se danas oko 11 sati dogodila u stanu na drugom spratu u Ulici braće Baruh 25a u beogradskom naselju Dorćol, poginula je Radmila Leudar (78), a njen suprug Emil Leudar (78) teže je povređen. Iako je prva informacija bila da je pukla plinska boca, kako nezvanično saznajemo, nesreću je, najverovatnije, izazvala eksplozivna naprava.

PROČITAJTE JOŠ: UŽAS U ŠKOLI: Metak dečaku razneo prst!

Snažna detonacija odjeknula je u kuhinji u kojoj su se u tom trenutku nalazili bračni par Leudar, dok je njihova sedamnaestogodišnja unuka E. E. bila u sobi pored. Na sreću, ona je prošla bez povreda. Druga, mlađa unuka u tom trenutku bila je u školi, a nekoliko minuta pre nesreće, ćerka bračnog para izašla je do prodavnice po hleb i novine. Hitna pomoć i vatrogasci stigli su brzo na mesto eksplozije. Lekari su konstatovali smrt Radmile, dok je Emil prevezen u Urgentni centar sa težim povredama. Iako su u prvi mah postojale jasne sumnje da je u domu porodice Leudar boca za gas bila uzrok nesreće, policija koja je obavljala uviđaj iz zgrade je iznela netaknutu bocu. Na plafonu u stanu vidiljivi su tragovi koji podsećaju na gelere, pa je to podgrejalo sumnju da je ipak možda posredi ručna bomba.

PROČITAJTE JOŠ: Eksplozija plinske boce u kući, dvoje poginulo

- Čuo se prasak, zatresli su se prozori i mislila sam da je neki okršaj - kaže Živanka Kalinić, komšinica porodice Leudar. - U prvi mah, nisam smela da izađem iz stana. Kasnije, kada sam krenula u banku i videla vatrogasna kola, saznala sam da je komšinica nastradala, a da je komšija teško povređen.

Ćerka ovog bračnog para kratko je prokomentarisala da ne zna šta se tačno dogodilo, dok je njihov sin u šoku rekao da je boca cela i da ne zna šta je eksplodiralo:

- Moji roditelji nisu bili u svađi. Ne znam šta se dogodilo. U šoku sam.

Na mestu nesreće tokom celog dana smenjivale su se policijske ekipe, forenzičari, a na terenu je bila i kontradiverziona ekipa.

- Vrlo je čudna situacija, jer niko ne zna šta se tačno dogodilo - kaže jedan od komšija iz zgrade. - Poznavao sam ih, penzioneri su, dobri ljudi. Ne mogu da poverujem da bi mogao neko da potegne bombu.

Nezvanično, Emil je u mladosti bio fudbaler FK Dorćol i proglašen je za najboljeg strelca u istoriji kluba.

Klima u plamenu


ZAPALIO SE KLIMA-UREĐAJ

U ZGRADI Direkcije za mere i dragocene metale u Ulici Mike Alasa 14, koja se nalazi pored višespratnice gde se dogodila eksplozija, zapalio se klima-uređaj na trećem spratu. To se dogodilo nedugo pošto su se vatrogasne ekipe udaljile sa mesta eksplozije.

Zahvaljujući pribranosti zaposlenih, protivpožarnim aparatom je ugašena vatra. Tako je izbegnuta veća nesreća, pošto su se tačno ispod klime nalazile boce sa azotom, kiseonikom i vodonikom, te je postojala verovatnoća da se klima sruši i zapali te hemikalije.