Besplatan prevoz osobama sa invaliditetom, ne i zaposlenima

Tanjug

09. 08. 2017. u 16:52

Povodom medijskih napisa da će jedan broj osoba sa invaliditetom teže dolaziti do besplatnog bus plusa reagovao gradski sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrović

Бесплатан превоз особама са инвалидитетом, не и запосленима

Ilustracija, foto VN

Gradski sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrović kaže da pravo na besplatan javni prevoz imaju sve osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci, dok to pravo ne važi kod osoba sa invaliditetom koje su zaposlene ili su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.


Povodom medijskih napisa da će jedan broj osoba sa invaliditetom teže dolaziti do besplatnog bus plusa, Mitrović kaže da su proširene kategorije onih koji imaju pravo na besplatan prevoz, a da osobe sa invaliditetom koje su u radnom odnosu naknadu za prevoz, po Zakonu o radu, dobijaju od poslodavaca.

Mitrović je podsetio da je u martu donet novi Pravilnik o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada, prema kojem besplatan prevoz imaju i lični pratioci osoba sa invaliditetom, a ne samo pratioci slepih osoba, kao što je to ranije bio slučaj.

Navodi da je novim Pravilnikom pravo na besplatan prevoz omogućeno obolelima od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti.

Takođe, besplatan prevoz omogućen je i onima koji boluju od cerebralne i dečije paralize i multipleks skleroze kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privređivanje ili je priznato pravo na stalni dodatak za tuđu negu i pomoć, kao i njihovim partiocima, kaže Mitrović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

"S obzirom da invalidna lica imaju stalnu potrebu za pratiocem, pratilac ostvaruje pravo na besplatan prevoz bez vozne isprave u prisustvu invalidnog lica, čime je invalidnom licu, u zavisnosti od situacije, omogućeno da bira pratioca", objasnio je Mitrović.

Mitrović je naveo da su do donošenja novog Pravilnika pravo na besplatan prevoz ostvarivala sva lica kod kojih je samo bila uspostavljena odgovarajuća dijagnoza bolesti u skladu sa međunarodnom klasifikacijom.

"Zakonom o radu propisana je obaveza poslodavca da zaposlenom nadoknadi troškove prevoza za dolazak i odlazak sa rada, kroz uplatu mesečne karte na busplus karticu ili im poslodavac isplaćuje troškove prevoza na ruke, te ne postoji osnov da se zaposlenim licima omogućava pravo na besplatan prevoz", kaže Mitrović.

Dodaje da pravo na besplatan prevoz po Pravilniku ne mogu ostvariti ni oni kod kojih je uspostavljena dijagnoza neke od navedenih bolesti, a koja su prijavljena na evidenciji NSZ, koja prema zakonu traže zaposlenje i koja mogu ostvaritu pravo na povlašćen prevoz.

Osobe kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti u skladu sa zakonom su invalidski penzioneri, a besplatan prevoz imaju i osobe koje nikada nisu bila u radnom odnosu, ukoliko im je komisijski utvrđena trajna nesposobnost za rad i privređivanje, kaže on.

"Lica koja primaju stalni dodatak za tuđu negu i pomoć, ukoliko im je uspostavljena dijagnoza neke od navedenih bolesti, bez obzira da li su ili nisu bila u radnom odnosu, mogu ostvariti pravo na besplatan prevoz uz pratioca", nabraja Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

bager

09.08.2017. 17:43

Jos jedan biser gluposti Srbije,,osobe s invaliditetom placaju ptevoz svuda u svetu ,ali im je mesto zagarantovano obicno 2-4 rezervisana mesta u busevima,,metrou itd

St

17.04.2018. 14:30

@bager - ... postoje razne kategorije invalida. od onih koji su zaposleni do onih koji su 100 odsto invalidi i u potpunosti su nesposobni..

Jovan

12.08.2017. 17:19

Ako poznajete jednog invalida treba da znate da njemu ne može da nadomesti ništa ono što običan zdrav čovek ima. Često provedu satima na stajalištu čekajući da naidje vozilo sa ispravnom rampom ili ljubaznim šoferom koji će im pomoći da udju. Meni kao pešaku je teško da šetam trotoarima zbog parkiranih kola, a možete misliti kako je njima. Prilazi institucijama su im otežani i na sve to nekome smeta što im se pomaže u ovom vidu. Sramota za onog koji bolesnima i nemoćnima ne želi da pomogne!

Marija

31.10.2017. 09:30

Da li bi ovom društvu i državi nanelo veliku štetu davanje besplatnih kartica mladima koji voluntiraju, stažiraju, bez mesečne nadokanade??? Ti mladi ljudi koji rade bez dinara, bez obroka i odmora nemaju pravo čak ni na umanjenje cene karte!!! Srednjoškolci i studenti moraju svaki dan do škole i fakulteta i nemaju pravo na besplatan prevoz! Da li penzioneri moraju svaki dan do pijace???