SRBIN DELI PRAVDU U NAPULJU: "Albion" 62 godine bez pobede u Italiji

O. M.

23. 03. 2023. u 13:23 >> 13:23

PRVOG dana kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine biće odigrana repriza finala prošlog Eura. Italija dočekuje Englesku u prvom kolu grupe "C" kvalifikacija na stadionu "Dijego Armando Maradona" u Napulju.

СРБИН ДЕЛИ ПРАВДУ У НАПУЉУ: Албион 62 године без победе у Италији

Tanjug

"Azuri" i "Gordi Albion" su glavni favoriti za prva dva mesta u grupi koja vode direktno na završni turnir, koji će se od 14. juna do 14. jula 2024. godine održati u Nemačkoj. U grupi "C" još se nalaze Ukrajina, Severna Makedonija i Malta.

Italija do Evropskog prvenstva može i na "mala vrata", preko Lige nacija u kojoj je osvojila prvo mesto u svojoj grupi "A3", u kojoj je Engleska osvojila poslednje mesto.

Na dva susreta ovih reprezentacija u pomenutoj "A3" grupi Lige nacija pao je samo jedan gol, a postigao ga je Đakomo Raspadori prošlog septembra na "San Siru", koji nije bio ni rođen kada je Italija poslednji put poražena na svom terenu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Bilo je to u septembru 1999. godine na istom ovom stadionu u Napulju koji se tada zvao "San Paolo".

Raspadori, koji trenutno nastupa baš za Napoli, na pozajmicu iz Sasuola, rođen je nekoliko meseci nakon toga. On nije pozvan u nacionalni tim za ovaj meč jer ne igra dovoljno utakmica u Napoliju.

Nije baš malo vremena prošlo ni otkada je Italija poslednji put poražena u kvalifikacijama za Euro uopšte, bilo je to u septembru 2006. godine, kada je Francuska pobedila sa 3:1 u Sen Deniju. Od tada, "azuri" su vezali 40 utakmica bez poraza. Pobedili su u 34 od tih 40, uključujući i poslednjih 14 - svih deset u prošlom ciklusu i poslednje četiri u kvalifikacijama za Euro 2016. 

Kad je reč o kvalifikacijama za evropska prvenstva i Englezi su u poslednje vreme majstori. Doživeli su samo jedan poraz, uz tri remija, u prethodna tri ciklusa, nakon što se za Euro 2008. nisu ni kvalifikovali posle fijaska u kvalifikacionoj grupi sa Hrvatskom i Rusijom (i Makedonijom).

U ta tri ciklusa Engleska nije morala da se sastaje sa Italijom, koju nije pobedila u takmičarskoj utakmici od kvalifikacija za Mundijal 1978. godine. Od tada, Englezi imaju dve pobede u prijateljskim mečevima, jednu sa "Turnira Francuska" 1997. godine u Nantu i drugu, ujedno poslednju, iz Berna 2012. godine. Samo dva puta pobedila je Engleska Italiju u gostima, oba puta u prijateljskim susretima, 1948. u Torinu i 1961. u Rimu.

Uprkos svim statističkim podacima koji im ne idu na ruku, večito optimistični Englezi i u ovaj ciklus ulaze sa velikim očekivanjima. Šampionski pehar u kolevci fudbala čeka se od 1966. godine kada je "Gordi Albion" na svom terenu postao šampion sveta.

Novi ciklus kvalifikacija prilika je za selektora Gareta Sautgejta da postane tek treći selektor Engleske sa 50 pobeda, dok najboljem strelcu ove generacije "Gordog Albiona" Hariju Kejnu nedostaje jedan gol da na večitoj listi strelaca pretekne legendarnog Vejna Runija koji je prvi sa 53 gola.

Meč u Napulju igra se u četvrtak od 20.45, a na centru će biti srpski sudija Srđan Jovanović.

Na poslednjih pet duela ovih rivala došlo je 0-2 gola i Italija nije poražena.

NAŠ PREDLOG: 1X&0-3 (kvota 1,88)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)