U RURALNIM SREDINAMA SLABIJA VAKCINACIJA: Skupštinski odbor za zdravlje i porodicu održao je danas sednicu

D.A.-.D.Z.

07. 05. 2021. u 21:24

SKUPŠTINSKI odbor za zdravlje i porodicu održao je danas, drugi put u istoriji njegovog postojanja, sednicu van svog sedišta i to u Merošini. Prema rečima dr Darka Laketića, predsednika ovog Odbora suština današnjeg sastanka jeste da se poveća obuhvat vakcinacije ne samo u opštini Merošina već i u čitavoj zemlji.

У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА СЛАБИЈА ВАКЦИНАЦИЈА: Скупштински одбор за здравље и породицу одржао је данас седницу

Foto: D.Z.

- Ovaj sastanak je održan u tom cilju ali i i cilju upoznavanja sa svim problemima sa kojima se suočava lokalni Dom zdravlja u pružanju zdravstvene zaštite.Ovo je tek početak rada Odbora na terenu a sve u cilju upoznavanja stanovništva sa prednostima vakcinacije kojom će se spasiti životi građana a samim tim poboljšati privreda i svi segmenti života. Jer, isključivo vakcinacijom se brže i adekvatnije mogu pobediti problemi koje donosi pandemija-istakao je dr Laketić koji je izrazio zadovoljstvo sastankom članova Odbora ali i predstavnika Ministasrtva zdravlja i lokalne samouprave u Merošini.Na taj našin, kazao je on, preneta je poruka žiteljima ove opštine u kojoj je vakcinisano tek oko 20 odsto žitelja.

- Dezinformacije na društvenim mrežama, različite dileme i predrasude su uticale da rurarne sredine zaostaju u odnosu na gradske i to moramo pobediti adekvatnim informisanjem koje mora doći do svakog čoveka na selu-rekao je dr Darko Laketić i poručio da je masovna vakcinacija preduslov za normalan život .On je posebno naglasio važnost što članovi Odbora svojim primerom pokazuju značaj vakcinacije kao i to što se danas na vakcinacionom punktuDoma zdravlja u Žitorađi vakcinisala dr Slađana Nikolić. I dr Mirsad Đerlek , državni sekretar u Ministarstvu zdravlja naglasio da je epidemiju moguće suzbiti zajedničkim aktivnostima Odrbora , Ministarstva i lokalnih samouprava.

- Obilazićemo celu Srbiju da uspostavimo kontrolu nad epidemijom.Razgovaraćemo sa svima jer je šteta da pored milionskih doza vakcina koje je obezbedio predsednik Aleksandar Vučić gubimo živote. Želimo da na terenu razgovaramo sa ljudima, da ljude oslobodimo nepotrebog staraha i da poručimo antivakcerima da u borbi sa državom nemaju nikakve šanse-zaključio je dr Mirsad Đerlek.On je odgovarajući na pitanje novinara gde je najveći odziv građana za vakcinacijom dr Mirsad Đerlek je istakao da je to Beograd sa 34,3 revakcinisanih punoletnih građana odnosno 43,2 prve doze, Niš na drugom mestu , na trećem Užice ali da je dosta opština koje zaostaju, poput Tutina sa 7,6 , Novog Pazara, Lajkovca...

- Obićićemo sve opštine koje imaju slab doziv kako bi se popravio procenat vakcinacije i da bi se do 30 juna stiglo do brojke od tri miliona vakcinisanih-poručio je dr Đerlek.

IMUNIZACIJA NA TERENU

Ukazujući na razuđenost ove opštine, predstavnici lokalne samouprave u Merošini istakli su probleme sa kojima se suočava lokalni Dom zravlja i najabili aktivnosti na terenu u cilju imunizacije seoksog stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja