PROVETRAVANJE KNJIGA, KULTURE I UMA: Paraćinska Biblioteka organizovala prvi sadržaj na novom trgu ispred zgrade

Зорана Рашић
Zorana Rašić

07. 04. 2021. u 19:44

PRIZOR prelep za oči ispred Biblioteke “Dr Vićentije Rakić” u Paraćinu na novootvorenom trgu koji bi mogao da ponese isto ime! Više desetina mališana iz dva paraćinska vrtića, ukupno četiri grupe ali u različito vreme, okupirali su klupe i prostor i sa velikim zanimanjem prelistavali su dečje knjige i crtali omiljene junake iz bajki.

ПРОВЕТРАВАЊЕ КЊИГА, КУЛТУРЕ И УМА: Параћинска Библиотека организовала први садржај на новом тргу испред зграде

Foto: Depositphotos

Deca su bila tu sa svojim vaspitačima u nastavku organizovane akcije povodom obeležavanja Svetskog dana dečje knjige, 2. aprila, kada je i rođendan njima posebno omiljenog pisca Hansa Kristijana Andersena.

Istovremeno, bilo je to i nezvanično otvaranje izložbe fotografija u holu zgrade koju je prepremilo novoosnovano udruženje umetničkih fotografa “Art tim”. Izložba na temu “Knjiga i dete” neobičnih rakursa i sa vrlo atraktivnim fotografijama, privukla je pažnju mališana skoro isto toliko koliko i šarenolik svet bajki zatvoren u korice knjiga u kojima su uživali napolju, na klupama.

- Od Svetskog dana dečje knjige, 2. aprila, počinju uobičajeno naše intenzivnije aktivnosti sa decom, posebno sa predškolcima - kaže, za “Novosti”, direktorka Biblioteke “Dr Vićentije Rakić” Leposava Ivanković. - U saradnji sa vaspitačima, neke grupe pravile su obeleživače knjiga od recikliranog materijala specijalno za ovu priliku, a animirali smo takođe fotografe iz “Art tima” da naprave izložbu inspirisanu detetom i knjigom.

Deca su došla da čitaju, da nam pokažu šta su naučili i da crtaju sa nama. Praktično, uspeli smo da zajedno osvojimo ovaj novi prelepi prostor ispred Biblioteke, da na trgu kulture “provetrimo” knjige, kulturu i umove sa decom iz Predškolske ustanove i to baš na praznik dečje knjige.

Bilbiotekari su poklonili deci knjige za njihove sobe u vrtićima, poručili im da češće dolaze u biblioteku, da dovedu roditelje, da svi čitaju, posebno u društvu i naglas. Za uzvrat, deca su njima poklonila obeleživače i svoje maštovite priče.

SADRŽAJ ZA TRG KULTURE

Krenuli smo u potragu za pravim sadržajem za trg ispred Biblioteke ”Dr Vićentije Rakić” i mislim da su deca upravo to. Dugo smo zatvoreni zbog pandemije, pa je ovo “provetravanje” prava stvar, a mališani su se toliko radovali da nisu hteli da odu. Svi predškolci, kao i mlađe grupe u vrtiću, biće besplatno učlanjeni u našu biblioteku i to je naš odgovor na sve nedaće – kaže direktorka Ivanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a