ZA BRZE VOZOVE NOVA STANICA: Na pruzi Novi Sad - Kelebija najveći radovi planirani su kroz vrbasku opštinu

Z. Rajić

08. 04. 2021. u 07:26

ЗА БРЗЕ ВОЗОВЕ НОВА СТАНИЦА: На прузи Нови Сад - Келебија највећи радови планирани су кроз врбаску општину

Foto Opštinska uprava

IZGRADNJA deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice i graničnog prelaza Kelebija prema Mađarskoj počeće u septembru.

To je rečeno na sastanku koji je održan u Vrbasu, gde su predviđeni najveći radovi na ovoj deonici. Trasa od Novog Sada do državne granice sa Mađarskom iznosiće oko 100 kilometara, a kroz opštinu Vrbas će prolaziti dužinom od 20 kilometara.

- Na trasi će se rekonstruisati devet železničkih stanica - Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, kao i železnički čvorovi Novi Sad, Vrbas i Subotica. Projekat obuhvata i gradnju tri nove železničke stanice - u Rumenki, Vrbasu i Lovćencu - predočila je Slobodanka Katanić, direktorka Centra za upravljanje projektom brze pruge Beograd - Subotica - državna granica.

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević rekao je da će brza pruga i nova stanica stvoriti povoljniji privredni ambijent u ovoj sredini, a time poboljšati i životni standard.

BUDUĆNOST Idejno rešenje nove železničke stanice, Foto Opštinska uprava

 

- Na liniji kroz našu opštinu nalaze se mnogi infrastrukturni objekti, koje je potrebno izmestiti, a uz to izgraditi novu i prilagoditi postojeću mrežu instalacija i vodovoda. U Vrbasu će se graditi i novi vijadukt dužine 1,6 kilometara. Obaveza opštine je da u svim tim poslovima pruži logističku podršku - ukazao je Rojević.

Etapa Novi Sad - Vrbas - Subotica deo je brze pruge od Beograda do Budimpešte i počeće da se gradi po završetku trase od glavnog grada do vojvođanske prestonice. Radovi od Novog Sada do Kelebije trebalo bi da traju 33 meseca i budu završeni krajem 2024. dokad bi trebalo da se okonča i deonica u Mađarskoj - od Kelebije do Budimpešte.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)