CRNA TAČKA NA KRUŽNOM TOKU: Ima li kraja svakodnevnim saobraćajnim udesima na delu Ibarske magistrale kroz Kraljevo

G. ĆIROVIĆ

06. 04. 2021. u 09:43

OTKAKO je sagrađen, pre više od godine, kružni tok u Adranskoj ulici - na veoma prometnoj deonici Ibarske magistrale kroz Kraljevo - zbog gotovo svakodnevnih saobraćajnih udesa je postao svojevrsna crna tačka.

ЦРНА ТАЧКА НА  КРУЖНОМ ТОКУ: Има ли краја свакодневним саобраћајним удесима на делу Ибарске магистрале кроз Краљево

Foto G. Šljivić

Iako podaci Saobraćajne policije pokazuju da su se ovde od početka godine dogodile samo tri saobraćajne nezgode - sa po jednim poginulim, te teže i lakše povređenim učesnikom - gomila delova automobila razbacanih u neposrednoj blizini i u obližnjem kanalu, te polomljeni ili potpuno izvaljeni saobraćajni znaci pokazuju da je situacija ipak alarmantna.

- I iz pravca Raške i Preljine vozači nailaze nepripremljeni na kružni tok, jer je signalizacija postavljena na maloj udaljenosti, pa bukvalno prelete ostrvo, udare u znak, zaštitnu ogradu ili slete u obližnji kanal. Noću je posebno jezivo jer ne postoji nikakvo osvetljenje - kaže jedan od vozača kamiona iz Kraljeva, napominjući i to da nema takozvanih usporivača na samom kolovozu, pa se i brzine prekoračuju.

Foto G. Šljivić

- "Putevi Srbije" su zaduženi za upravljanjem ovim državnim putem, ali je Grad Kraljevo nadležen za projekat javne rasvete. Dodatni elementi za potrebe naselja mogu se izgraditi na zahtev lokalne samouprave, uz saglasnosti upravljača državnog puta, a troškove izgradnje snosi lokalna samouprava - saopšteno je iz pomenutog Javnog preduzeća.

KONTROLE

Saobraćajci iz Kraljeva pojačano kontrolišu i sankcionišu prekoračenje brzine. Istovremeno, apeluju na sve vozače da poštuju propise, pridržavaju se ograničenja brzine i prilagode vožnju uslovima puta, te da posebno budu oprezni noću i uslovima slabije vidljivosti.

U kraljevačkom JP za uređivanje građevinskog zemljišta, s druge strane, tvrde da je u toku izrada projekta za postavljanje javne rasvete koju će grad finansirati, a "Putevi Srbije" realizovati.

- Predviđeno je i postavljanje usporivača i svega onoga što jedna ovakva raskrsnica mora da poseduje - kaže direktor Aleksandar Nestorović.

Foto G. Šljivić

U međuvremenu, na kružnom toku su zasad postavljeni "blinkeri" koji noću i ne doprinose boljoj vidljivosti, kao i dva saobraćajna znaka, u oba smera, za ograničenje brzine. Vozači kažu - nedovoljno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna