EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ČAČKU: Ivanjičani pune bolnicu

V. I.

29. 03. 2021. u 12:32

ČAČANSKA bolnica je sve punija, tako da će, po svemu sudeći i odeljenje za rehabilitaciju biti unutar kovid sistema.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ: Ивањичани пуне болницу

Foto: V. Ilić

U protekla 24 sata (presek od ponedeljka ujutru) u čačanskoj bolnici je bilo 83 pregleda, od toga 47 prvih, otpušteno je pet, a primljeno osam pacijenata. Trenutno je hospitalizovano 167 bolesnika, u respiratornom centru njih 14, dok su na mehaničkoj ventilaciji četiri osobe. Preminula je jedna osoba, reč je o 69-godišnjem Ivanjičaninu.

- Što se tiče smrtnih ishoda, preminulo je jedno lice. Kada je u pitanju broj hospitalizovanih, imamo to oprterćenje iz Ivanjice i trenutno se nalazi 43 Ivanjičanina u našoj bolnici, što je više od kapaciteta jednog odeljenja, koje je u sastavu kovid bolnice. Ima najava da će sutra „Anemija” u Ivanjici biti otvorena, te će na taj način u znatnoj meri biti rasterćena čačanska bolnica, pa nećemo morati da širimo mere, ni otvarati Plavu halu - rekao je dr Dejan Dabić.

Znimljivo je da dinamika prvih pregleda unutar Doma zdravlja nije značajno povećana.

Broj onih koji su primili prvu vakcinu je skoro 22.000, a sad bi trebalo da se intenzivira kada stigne kineski kontigent. Po svemu sudeći može se reći da je od 30 do 40 procenata imalo sigurno kontakt sa virusom, a ima sigurno i onih koji su imali kontakt, ali se nisu javili ili nisu znali.

Dakle, cifra od 60 odsto, koja se smatra da nemamo epidemijske talase, je vrlo blizu. Ostaju nam još agilni april i mart za vakcinaciju i ako uspemo da vakcinišemo oko 15.000 građana, mi smo postigli cilj.

Teže je sada da ljude vakcinišemo, jer kako vreme prolazi, elan građana pada, tako da se mora biti agresivnije, a to znači da se ide i po radnim organizacijama, i malo šire akcije – kazao je dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog Tima za praćenje širenja virtusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)