DUVAN-ČVARCI I U NOVOM KATALOGU: Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo kvalitet valjevskog gurmanluka

B. PUZOVIĆ

29. 03. 2021. u 08:25

GURMANSKI specijalitet valjevskog kraja - duvan-čvarci koji su obavezno predjelo na svakoj domaćinskoj trpezi - našao se među 44 proizvoda u katalogu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede pod naslovom "Autentična Srbija".

ДУВАН-ЧВАРЦИ И У НОВОМ КАТАЛОГУ: Министарство пољопривреде препознало квалитет ваљевског гурманлука

Foto B. Puzović

"Srpski kavijar" i "jedini duvan od kog se ne kašlje", kako Valjevci duhovito reklamiraju svoje čvarke, uvršten je na listu probranih prehrambenih proizvoda sa zaštićenim imenom i geografskim poreklom.

A, pravi, originalni duvan-čvarci su, po predanju, nastali pre oko dva veka, tako što su domaćini iz okoline grada na Kolubari - da bi dobili veće količine čvaraka - svinjsku mast veoma dugo cedili...

- Sasvim slučajno, tako je nastao vrhunski specijalitet koji je u međuvremenu postao jedan od naših najznačajnijih brendova - ponosan je nekrunisani kralj duvan-čvaraka Slavan Batoćanin iz Valjeva. - Veoma su traženi, a mi od pre deceniju i po, s jeseni, ovde organizujemo jednu od najpopularnijih i najposećenijih srpskih manifestacija koja okuplja na desetine hiljada posetilaca.

Batoćanin je, pritom, pre više od deceniju i po duvan čvarke zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu. Ime su, veli, dobili po tome što bojom i izgledom podsećaju na najfiniji rezani duvan, a proizvode se od masti debelih, starijih krmača. Masnoća se seče na vlakna, na tihoj vatri kuva desetak sati u velikom kazanu, a tek prženjem dobijaju prepoznatljivu boju starog zlata.

- Od masnoće svinje teške oko 300 kilograma, dobija se svega 20 kilograma najboljih valjevskih duvan-čvaraka - kaže sagovornik "Novosti". - Od svinje prosečne težine, proizvede se tek nekoliko kilograma ovog specijaliteta, pa ne čudi to što duvan-čvarci "drže" cenu... Irci su poznati po viskiju, Rusi po votki i kavijaru, Italijani po pici, Francuzi po konjaku i vinu, a mi Valjevci, eto, po duvan čvarcima.

RARITET

- DUVAN-čvarci su specifičan, jedinstven proizvod vezan samo za Kolubarski okrug i sigurno predstavljaju važnu stavku u turizmu, ali i privredi, jer se za njihovu proizvodnju odgaji veliki broj tovljenika - naglašava dr Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe "Valjevo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba