HERBARIJUM SA HILJADU LISTOVA: Vremešni biolog Predrag Sučević i u 94. godini sakuplja biljke po Vršačkim planinama

J. J. BALjAK

19. 03. 2021. u 07:26

IAKO je na pragu 94. godine, Vrščanin Predrag Braca Sučević, profesor biologije u penziji, upustio se u istinsku avanturu za nekog ko uveliko gazi desetu deceniju - još pre četiri godine počeo je da po svim vrhovima i najzabačenijim delovima Vršačkih planina prikuplja biljke za jedinstveni herbarijum, koji pravi za prirodnjačku zbirku Gradskog muzeja u Vršcu.

ХЕРБАРИЈУМ СА ХИЉАДУ ЛИСТОВА: Времешни биолог Предраг Сучевић и у 94. години сакупља биљке по Вршачким планинама

Sučević sa herbarijumom

Sa istim entuzijazmom i energijom, ali mnogo sporije nego što je to činio u mladosti, ovaj vremešni Vrščanin dosad je sam ubrao i osušio više od 700 travki, lekovitih biljaka, grančica raznog drveća i šiblja, prešavši, pritom, na stotine kilometara bez ičije pratnje.

- Ostalo mi je još da ovog proleća prikupim tristotinak biljaka, koje rastu na pribrežnim livadama i u Malom vršačkom ritu, kako bih kompletirao ovu botaničku zbirku. To mi pričinjava ogromno zadovoljstvo, jer, umesto da sedim zatvoren u kući ispred televizora, ja tumaram po šumama, uživam u lepotama prirode i radim nešto lepo i korisno - kaže Sučević, koji je u svom radnom veku napravio više manjih herbarijuma.

Kao vrsni poznavalac flore vršačkog gorja, o kojoj je objavio nekoliko stručnih publikacija, on tačno zna gde se koje biljke nalaze i u koje vreme ih treba brati. Na osnovu toga i odlazi u šumu.

- Nije mi teško da se svakog puta iz grada peške popnem do odmarališta Crvenog krsta na bregu, pa dalje do nekog od poznatih vrhova. Kad treba, odem i do Guduričkog, najvišeg vrha Vojvodine. Svuda stignem laganim hodom, jer nemam više kuda da žurim - govori nam čuveni botaničar o svojim maršrutama.

Imao je sada vremena detaljno da istraži svaki kutak Vršačkih planina, pa je, tako, naišao i na neke biljke koje dotad nije viđao, što je za herbarijum od velikog značaja.

- One su bile tu, ali ih dosad niko nije zapazio i uvrstio u uobičajenu floru našeg područja. Reč je uglavnom o lekovitim biljkama, ali me je život naučio da krijem mesto na kom rastu, jer su mnoge od njih veoma ugrožene. Pre svega mislim na hajdučku travu, majčinu dušicu i dren - obrazlaže sagovornik "Novosti".

Sebi je zadao novi zadatak - da napravi herbarijum Deliblatske peščare, za šta će mu trebati još četiri godine. Tako će, veli, imati zanimaciju do kraja života.

STARE ZBIRKE ZAHVATILA MEMLA

U GRADSKOM muzeju postojala su dva herbarijuma, ali su zbog neadekvatnog čuvanja - propali. Sučević je uspeo da spase samo manji deo tih biljaka, zbog čega je odlučio da muzeju pokloni botaničku zbirku, koja će sadržati sve biljke vršačkog gorja.

- Jedan herbarijum je bio star 150 godina. Njega, srećom, nije takla memla, pa sam uspeo da sačuvam stotinak biljaka. Od drugog, mlađeg, sa oko 300 biljaka, više od polovine sam morao da bacim - objašnjava Sučević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKAZIVANJE NA ZNAČAJ PREVENCIJE BOLESTI: I ovog vikenda pregledi u zdravstvenim ustanovama