DODELJEN "SRPSKI NOBEL" ZA FIZIKU: Laureat profesor Đorđe Minić

B.B.

18. 03. 2021. u 13:59

FONDACIJA "Prof. dr Marko V. Jarić", istoimenu nagradu koja se u domaćim medijima naziva i "srpski Nobel za fiziku" dodelila je dr Đorđu Miniću, profesoru Univerziteta Virdžinija Tek, za izuzetna naučna dostignuća u fizici za 2020. godinu, saopštio je Institut za fiziku.

ДОДЕЉЕН СРПСКИ НОБЕЛ ЗА ФИЗИКУ: Лауреaт професор Ђорђе Минић

profesor minić

Profesor Minić je rođen 1964. godine u Smederevskoj Palanci. Studirao je na odseku za tehničku fiziku na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Doktorske studije upisao je 1988. godine na Univerzitetu Teksas u Ostinu, u grupi nobelovca Stivena Vajnberga. Doktorirao je 1993. godine pod mentorstvom profesora Jozefa Polčinskog, jednog od vodećih naučnika u oblasti teorije struna i kvantne teorije polja u poslednjih tridesetak godina.

Poslednje dve decenije je angažovan na Univerzitetu Virdžinija Tek, gde je redovni profesor od 2014. godine. Zajedno sa Lorenom Fridelom i Robom Leihom, profesor Minić je predložio novu formulaciju kvantne gravitacije - teoriju metastruna, koja je je duboko povezana sa osnovama kvantne teorije polja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a