"ZELENA STRUJA" PREČA I OD TESLE: Kako je čuvena i zakonom zaštićena hidrocentrala "Pod gradom" u Užicu postala žrtva modernizacije

N. JANKOVIĆ

15. 03. 2021. u 09:22

PRVA polifazna hidrocentrala u Evropi - izgrađena još 1900. - a druga u svetu, posle one na Nijagarinim vodopadima, našla se na meti građevinskih mašina.

ЗЕЛЕНА СТРУЈА ПРЕЧА И ОД ТЕСЛЕ: Како је чувена и законом заштићена хидроцентрала Под градом у Ужицу постала жртва модернизације

Muzejska vrednost u gradu na Đetinji / Foto T. Jevtić

Užičku hidrocentralu "Pod gradom" javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" je rekonstruisalo i dogradilo, a lokalno udruženje građana "Libergraf" smatra da je sve učinjeno - nezakonito.

- EPS je, uz Rešenje o merama tehničke zaštite, bio dužan da traži i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, ali nije ispoštovao ni lokacijsku dozvolu Gradske uprave za urbanizam, ni član 99 Zakona o zaštiti kulturnih dobara. Iako je nikada nisu dobili, Gradska uprava je izdala nezakonito Rešenje o izmenama građevinske dozvole - ističe direktor "Libergrafa" Vladan Sinđić, napominjući i to da je Zavod dužan da od investitora zatraži vraćanje objekta u prvobitno stanje.

Kako su nam odgovorili u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, Zavod je izdao mere tehničke zaštite za izradu Urbanističkog projekta, uz obavezu investitora da za projektnu dokumentaciju zatraži njihovu saglasnost, ali im se više niko nije obraćao sa završenim Urbanističkim projektom, pa nisu ni mogli da se saglase.

Ipak, stavom da je, kada je reč o samom objektu hidrocentrale, posao obavljen u skladu sa merama tehničke zaštite, užička Uprava za urbanizam smatra da je Zavod "presudio" u ovom slučaju, a detaljniji odgovor na optužbe o nezakonitom postupanju najavljuje tek po detaljnom pregledu dokumentacije...

Devastirana hidrocentrala nedostupna javnosti / Foto T. Jevtić

Zakon, međutim, precizira da se ograničenja u radovima odnose na sam objekat, ali i na parcelu, te neposrednu okolinu.

PET PARA ZA SIJALICU "OD 16 SVEĆA"

CENTRALA je u rad puštena u noći između 2. i 3. avgusta 1900, što je bio početak elektrifikacije Srbije, a Užice je na tren zasijalo kao najnaprednija tačka tadašnje Evrope - sjajem svetiljki "od 16 sveća".

Socijalista Dimitrije Tucović je industrijalce optuživao "da su željni bogaćenja, pa eksploatišu reku", a za jednu pomenutu sijalicu kuće, dućani i radionice su plaćali račun od tadašnjih pet para...

Užičani i turisti danas nemaju mogućnost da uđu u dojučerašnji Muzej tehnike.

- Investitor je, uz postavljanje nove turbine i doziđivanje, uništio poznati vodopad i izgradio betonsko korito. Gradnjom novog nasipa, obala je zašla duboko u korito reke, a posečena je i lipa zasađena kada je centrala puštena u rad. Od Ministarstva kulture smo tražili da obavi nadzor rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevo, a od Ministarstva građevine da poništi građevinsku dozvolu jer je grubo prekršen Zakon o upravnom postupku. Nažalost, građani su dovedeni pred svršen čin, institucije kao da ne postoje, pa je ovaj važan spomenik postao žrtva famozne "zelene energije", iako se iza stavljanja reka i potoka u cevi, zapravo, krije izvlačenje profita. Jer, ove godine je naknada povlašćenim proizvođačima "zelenih kilovata" petostruko uvećana - zaključuje Sinđić.

Uprkos pokušaju da o svemu čujemo i stav investitora, kojem smo prosledili pitanja, iz "Elektroprivrede Srbije" nije stigao bilo kakav odgovor.

OBALA

U NAJZNAČAJNIJEM simbolu Užica i danas besprekorno rade turbine sa ćiriličkim natpisom "Simens Halske", a pored centrale se nalazi reprezentativni spomenik Nikoli Tesli, rad akademika Nikole Koke Jankovića. Jedan drugi akademik, Ljubomir Simović, svojevremeno je bio predložio da se ta strana Đetinje nazove "Teslina obala", ali nadležni nisu imali sluha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024