VELIKA MOBA U BOŽJEM SELU: Neobična svetkovina u Leliću kod Valjeva, meštani obavili radove na manastirskom imanju

B. Puzović, V. Mitrić

14. 03. 2021. u 07:13

NA nekadašnjem imanju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića u Leliću kod Valjeva, održana je velika moba, a seljani su se sabrali da obave poslove u njegovom domaćinstvu onako kako Bog zapoveda.

ВЕЛИКА МОБА У БОЖЈЕМ СЕЛУ: Необична светковина у Лелићу код Ваљева, мештани обавили радове на манастирском имању

Vredni seljani na mobi u Leliću / Foto V. Mitrić

Ovaj spomenički kompleks inače pripada Manastiru Lelić, gde su mošti Svetog vladike Nikolaja.

"Glavnokomandujući" mobe bio je mladi iguman Georgije, starešina ove svetinje, koji nije krio oduševljenje odzivom ovdašnjih domaćina za ovu akciju. Na mobi, vredni seljani uredili su ovo domaćinstvo, orali, tanjirali i spremali njive za prolećnu setvu. Takođe, uredili su dvorište rodnog ognjišta lelićkog sveca.

- PUNO mi je srce radosti, kad vidim sa koliko ljubavi pre svega ovdašnji domaćini, listom vernici, učestvuju na mobi, kojom ne samo da sređujemo imanje vladike Nikolaja, već i šaljemo poruku da se ovakav vid saradnje među ljudima vrati na velika zvona, jer je baš solidarnost nešto što nam je sada nasušna potreba - kaže iguman manastira Lelić Georgije.

Blagoslov za održavanje mobe, starešini manastira Lelić - arhimandritu ocu Georgiju, uputio je vladika šabački Lavrentije, administrator valjevske Eparhije, inače poznat po ljubavi prema selu i starim srpskim narodnim običajima.

Vredni seljani na mobi u Leliću / Foto V. Mitrić

PROTOĐAKON Ljubomir Ranković ističe da nije bez razloga Sveti Nikolaj još kad je podizao ocu Dragomiru spomenik napisao da je "iz božijeg sela Lelića".

- I ovo saborovanje vrsnih domaćina i osvedočenih vernika na ovaj način pokazuje da je Lelić zaista božje selo i nije ni čudo što je pored vladika dalo i dva sveca - kaže protođakon Ranković.

JUBILEJ

OVE godine obeležava se jubilej - 20 godina omladinske mobe (2001-2021) u vladičinoj zadužbini, manastiru Svetog vladike Nikolaja u Soko-gradu kod Ljubovije. Tim povodom je izašla iz štampe monografija posvećena manastiru i značajnoj godišnjici mobe koja okuplja decu i omladinu iz Srbije i celog sveta, sa svih pet kontinenata.

 

Vredni seljani na mobi u Leliću / Foto V. Mitrić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti