NOVA HALA ZARASTA U KOROV: Ni 13 godina od početka gradnje, inđijski "Skadar na Bojani" još nije završen

S. KOSTIĆ

09. 03. 2021. u 07:26

НОВА ХАЛА ЗАРАСТА У КОРОВ: Ни 13 година од почетка градње, инђијски Скадар на Бојани још није завршен

Foto S. Kostić

NOVA sportska hala u Inđiji, koju zovu "Skadar na Bojani", zbog izgradnje koja je počela pre 13 godina i još nije završena, ni ove godine građanima neće biti na raspolaganju.

Sredstva od 187 miliona dinara koja su obezbeđena preko konkursa za sportske objekte Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine utrošiće se u prvu fazu radova, a kako očekuju u lokalnoj samoupravi tek u narednoj godini mogao bi konačno da se završi ovaj nasleđeni infrastrukturni problem.

U sklopu izgradnje objekata potrebnih za međunarodnu sportsku smotru mladih "Univerzijada 2009", započeta je gradnja multifunkcionalnog objekta 2008, koji ni dan-danas nije završen, pa je sportska hala pala na opštinska "finansijska pleća" i stoji kao kost u grlu. Do sada je u nju uloženo 11 miliona evra, a za završetak nedostaju dva miliona.

- Dobijenim sredstvima obezbediće se radovi na prvoj fazi finalnih radova u dvoranu, kojima je obuhvaćena izgradnja energobloka, odnosno gasne stanice, parterno uređenje, saniranje objekta i izgradnja "betonskog prstena" oko objekta za sprečavanje prodiranja vode - kaže za "Novosti", šef kabineta predsednika Opštine Inđija Nemanja Milojević, dodajući da će lokalna samouprava i sledeće godine konkurisati za sredstva za drugu, odnosno poslednju fazu radova.

DUŽNI IZVOĐAČU

Da je izgradnja nove sportske hale u Inđiji velika omča oko vrata koja sve više steže lokalni budžet, pokazala je i drugostepena presuda Privrednog apelacionog suda u Beogradu, po kojoj su dužni da izvođaču radova na izgradnji nedovršene sportske hale isplate 1,35 miliona evra sa kamatama.

- Taj dug se redovno otplaćuje, da ne bi doveli opštinski račun u blokadu - kaže Milojević.

Jedan od problema predstavlja i voda koja je probila korito dvorane, ali i aktuelni propisi zbog kojih objekat ne može da dobije upotrebnu dozvolu jer ne ispunjava kriterijume, na primer Zakon o protivpožarnoj zaštiti.

Prokišnjava i krov, a sistem za snižavanje podzemnih voda radi non-stop jer bi hala bila potopljena. Iz lokalne samouprave kažu da je parket koji je 2011. godine bio postavljen samo zbog kampanje Demokratske strane, ali je posle izbora - nestao.

- Ceo projekat izgradnje nove sportske hale prati niz afera i nelogičnosti, od same lokacije i ogromnih investicija za promenu toka kanala, vodovodne mreže, do samog načina izvođenja radova i desetina raznih aneksa ugovora - navodi Milojević.

Kapacitet hale je 3.700 mesta za gledaoce, a namenjena je za različite sportove, od košarke, rukometa do sportskih manifestacija, koncerata i drugih kulturno-zabavnih događaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zare

09.03.2021. 08:08

E tako je radila ds 12 godina. Pred izbore odvezu bagerčić na koridor 10 , slikaju se i kraj izgradnje puta. Pred izbore stave parket u halu slikaju se i odu i kraj radova. Otvore banku pokupe ogromne pare koje nema šanse da vrate, ugase banku i stvar rešena. Pare ostale u džepovima a država bez para. Itd.... Sada ti isti hoće ponovo na vlast. Ma strašno

HEHA

10.03.2021. 01:18

Побогу, људи... А чему уопште хала од скоро 4000 места у варошици која, са свим околним селима, броји једва око 25000 душа?!? Сразмерно броју становника, то је потпуно исто као и да је неки лудак нпр. у Београду почео да прави (а још већи лудаци га у томе подржали) спортску халу или стадион чији би капацитет био скоро 300.000 седишта! Да сте били мање алави и више реални, нова хала сигурно би вам одавно била у функцији. А овако... Нека је заједно заврше они чија је идеја била да је праве толику и они који су им то "аминовали". Али ЊИХОВИМ ЛИЧНИМ, а не државним парама!