"PREKOBROJNI" IPAK NA OKUPU: Počeo projekat vaspitno-inkluzivne podrške za deo predškolaca u Prijepolju

A. ROVČANIN

06. 03. 2021. u 07:26

VELIKI broj mališana koji se još nalaze na listi čekanja za upis u PU "Miša Cvijović" - zahvaljujući projektu pod nazivom "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje", koji finansira Evropska unija - imaće bar poludnevni program.

ПРЕКОБРОЈНИ ИПАК НА ОКУПУ: Почео пројекат васпитно-инклузивне подршке за део предшколаца у Пријепољу

Vaspitno-inkluzivni program za prijepoljske mališane / Foto A. Rovčanin

Prva grupa se već okuplja u prostorijama Centra za socijalni rad, gde će mališani uzrasta od tri do šest i po godina četiri dana sedmično raditi po redovnom programu pomenute Predškolske ustanove koja projekat Ministarstva prosvete u Prijepolju realizuje u partnerstvu sa Domom zdravlja i ovdašnjom OŠ "Vladimir Perić Valter".

- Planirali smo da sa oko 90 mališana oformimo tri grupe takozvanog kratkotrajnog programa, ali je pandemija uticala na nešto skromnije interesovanje. Kako god bilo, deca će raditi po redovnom programu vaspitnog obrazovanja, uz dva vaspitača, te psihologa i defektologa - objašnjava direktor PU "Miša Cvijović" Ivana Krpović.

Prvi čovek Opštine Vladimir Babić posebno naglašava to što su uključena i deca iz ranjivih socijalnih grupa, a nije bez značaja ni činjenica da će Prijepolje ovim postati jedna od 30 lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će, kroz pomenuti projekat, značajno biti povećan broj mališana obuhvaćenih predškolskim programom.

- Zadovoljstvo nam je što ćemo biti deo edukacije roditelja dece koja su uključena u ovaj program kroz tribine.

- Osim toga što će grupe biti formirane od najmlađih koji dosad nisu mogli da budu obuhvaćeni redovnim aktivnostima, dragoceno je i to što će za njihove roditelje biti organizovane edukativne tribine, a za rad sa decom koja imaju smetnje u razvoju je u pripravnosti i naš stručni tim - ističe direktor prijepoljskog Centra za socijalni rad Rada Divac.

POREĐENjE

U SRBIJI je tek svako drugo dete obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, a čak i za mališane od četiri godine, pa i one nešto starije, stopa upisa je niska - posebno u poređenju sa državama članicama Evropske unije, u kojima se taj procenat kreće u rasponu od 85 i 100 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)