ZORANOVA MAŠINA NAJBOLJA NA SVETU: Novosadskom inovatoru iz Ženeve stiglo najviše planetarno priznanje

S.BAJIĆ

08. 02. 2021. u 13:13

NOVOSAĐANINU Zoranu Kopanji (59), mašinskom inženjeru koji je lane za konstrukciju jedinstvene mašine kora za pitu i gibanicu, poneo zlatno odličje Saveza pronalazača Srbije i epitet najboljeg pronalazača 2020, stiglo je i najviše priznanje Svetske organizacije za intelektualnu svojinu WIPO (World Intellectual Property Organization) iz Ženeve.

ЗОРАНОВА МАШИНА НАЈБОЉА НА СВЕТУ: Новосадском иноватору из Женеве стигло највише планетарно признање

Foto Privatna arhiva

Planetarna nagrada za poseban patent našem inovatoru dodelio je žiri satkan od stručnjaka iz 75 zemalja što podrazumeva promocije, nastupe na naučnim manifestacijama, savetovanjima, sajmovima " u čak 176 država.

- Svetsko priznanje potvrdilo je da je reč o globalnom patentu koji je vrednovan vrhunskim ocenama - kaže Kopanja za "Novosti".

- Reč je o automatizovanoj liniji za kore za pitu i gibanicu čiji je svaki deo maksimalno kontrolisan i 100 odsto iskorišćen, što znači da otpada uopšte nema. Mašina za osam časova, dakle za radno vreme, proizvede čitavu tonu kora a opslužuje je samo jedan radnik. Produkcija ostalih mašina, na kojima je uposleno po pet do šest radnika, deset puta je manja.

VEĆA ZARADA

- NA mašini za prehrambenu industriju radim već 15 godina, pravim je evo, gotovo deceniju i stalno je unapređujem i usavršavam - kaže Kopanja.

- Najnovije je da sam nadogradio vagu i montirao "pakericu", pa sada seče pakovanje na pola kilograma. Urađena je i isplativost mašine koja sve radi sama, razvlači, peče, suši, seče" a zarada na pakovanju je 70 odsto.

Uštede su, kako Kopanja ističe, ogromne, jer njegova mašina troši četiri kilovata na čas, dok slične naprave proizvedene u Grčkoj ili Turskoj, troše 75 kilovata na čas i proizvode samo jednu vrstu kora čiji je rok trajanja nedelju dana. Njegova mašina, međutim, proizvodi pet vrsta kora, bele, crne, od heljde, kukuruza i integralnog brašna kojima rok trajanja ističe posle 60 dana.

Foto Privatna arhiva

Sarađuje sa 13 kooperanata

ZA izradu moje mašine kompletno od "rostfraja" i po HASAP-u potrebno je dva meseca. Sarađujem sa 13 kooperanata od kojih svako uradi svoj deo posla u uslužnim radionicama a na kraju ja sve to sastavim. Činjenica je da na svetu celom ne postoji takva mašina.

- Te kore moja mašina proizvodi brže, bolje, kvalitetnije i mnogo, mnogo isplativije nego bila koja druga mašina na zemaljskoj kugli. Do sada sam napravio 58 mašina za kupce u našoj zemlji, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Rusiji, Nemačkoj i SAD a najnovija porudžbina stigla je iz Kine - potvrđuje Kopanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije