NI KORONA NIJE JAČA OD ENTUZIJAZMA: Društvo “Petrus”, iz Zabrege, uprkos pandemiji održalo sve manifestacije

Z. Rašić

01. 02. 2021. u 13:26

ZVUČI pomalo neverovatno, ali Društvo za kulturu, umetnost i negovanje tradicije „Petrus“ iz Zabrege uspelo je lane da održi svih šest svojih manifestacija, pa čak i da pokrene jednu novu. Prvi Viteški sabor podno srednjovekovnog utvrđenja Petrus organizovan je 12. jula, a i ostali događaji, poput književne i foto-kolonije, uspešno su održani u pauzi između naleta opakog virusa.

НИ КОРОНА НИЈЕ ЈАЧА ОД ЕНТУЗИЈАЗМА: Друштво “Петрус”, из Забреге, упркос пандемији одржало све манифестације

Foto: Z. Rašić

I ne samo to. Kako ističe potpredsednik ovog udruženja, a sada i v.d. direktora Turističke organizacije Paraćin Vladan Vučković, kako im je minule godine bio veliki jubilej – 70 godina postojanja, održali su koncert u gradskom pozorištu i završni koncert „Kolo pod Petrusom“. Zahvaljujući entuzijazmu i uz dosta srećnih okolnosti, sve se moglo.

 - Naš folklorni ansambl je, uz to, imao četiri nastupa, a pevačke grupe sedam. Ministarstvo kulture je finansiralo snimanje emisija iz serijala „Slike života“ u kanjonu Crnice kod nas. Snimili smo film “Boj na Dubravnici” u Manastiru Ravanica i spot za pesmu “Junaci sa Košara”.

Veliki jubilej manastira Petruša

 Ove godine  Društvo “Petrus” planira da obeleži dva značajna jubileja -  650 godina postojanja Manastira Petruša i Crkve Sveta Ognjena Marija, te 15 godina održavanja istoimenog Sabora narodnih igara. Vučković se nada da će epidemiološka situacija sa kovidom biti takva da se omogući organizacija svečanosti na način kakav im priliči – uz veliki broj učesnika.

Nismo zanemarili ni rad na terenu kako bi pristup kanjonu i ostacima naših srednjovekovnih manastira bio što lakši posetiocima – napominje Vučković. Dodaje da su izgradili nove pešačke staze prema pećini ispod „Petrusa“, raščišćavali postojeće, postavljali putokaze na raskrsnicama, kosili rastinje kod svetinja... Realizovali su i tri projekta koje su finansirali Evropska unija, Kompanija „CRH Srbija“ i lokalna samouprava.

 Da je uprkos koroni jubilarna godina za „Petrus“ bila izuzetno uspešna, svedoče i nagrade koje su uknjižili - srebrna plaketa opštine Paraćin i diploma Saveza amatera RS i Ministarstva kulture sa 48. Sabora izvornog narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu. Jedino ta diploma je i nedostajala pa da zbirka priznanja zabreških folkloraša bude kompletna. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a