ANGAŽOVAO GA JE LIČNO MILOŠ OBRENOVIĆ: Izložba o Đorđu Radiću, naučniku i osnivaču poljoprivrednih škola (FOTO)

B. GRUJIĆ

28. 01. 2021. u 18:37

IZLOŽBa „Dr Đorđe Radić (1839 – 1922), poljoprivredni prosvetitelj i naučnik – Perom i delom među svima najveći", čiji su autori Dragan Drašković i Olivera Ćosović, biće otvorena u od srede 3. februara u zrenjaninskom muzeju.

АНГАЖОВАО ГА ЈЕ ЛИЧНО МИЛОШ ОБРЕНОВИЋ: Изложба о Ђорђу Радићу, научнику и оснивачу пољопривредних школа (ФОТО)

foto: Narodni muzej Zrenjanin

Organizatori izložbe koja će biti dostupna.do 2.marta, su Savez inženjera i tehničara Srbije, Društvo inženjera iz Zrenjanin a, a kustos je Vladislava Ignjatov.

Dr Đorđe Radić (1839 – 1922) je rođen u Velikom Bečkereku, bio je poljoprivredni prosvetitelj i naučnik, prvi doktor poljoprivrednih nauka, počasni član Srpske Kraljevske akademije i prvi Srbin koji je na univerzitetu u Beču položio doktorat iz filozofije s poljoprivrednom raspravom. Ime Đorđa Radića je postalo poznato i potrebno Srbiji, te ga je knez Mihailo Obrenović više puta pozivao i angažovao, prvi put 1864. godine.

Osnivanjem Društva za poljsku privredu 1869. godine, dr Đorđe Radić je došao u Srbiju i tada započinje novi period njegovog života i rada. Znanje koje je stekao školovanjem, kao i praktična znanja stečena obilascima i proučavanjem poljoprivrednih dostignuća većine evropskih zemalja (od 1862–1869. obišao je Austriju, Češku, Francusku, Nemačku, Italiju, Švajcarsku, Holandiju i Belgiju) stavljeno je u funkciju prosvećivanja i napretka srpskog seljaka.

O značaju i doprinosu dr Đorđa Radića u utemeljenju srpske poljoprivrede najbolje govore njegova dela: preko 40 objavljenih knjiga i više od 500 objavljenih članaka, uredništvo u listovima Seljak, Težak, Domaćin, Cvetarstvo, zatim članstvo u 67 poljoprivrednih i kulturnih društava (od kojih su tri američka).

OSNIVAČ POLjOPRIVREDNIH ŠKOLA

Dr Đorđe Radić osnovao je poljoprivredne škole u Požarevcu, Danilovgradu i Kraljevu, obavljao poslove sekretara u Srpskom poljoprivrednom društvu i sarađivao sa svim poznatim imenima poljoprivredne nauke u Evropi i svetu.

Među njegovim brojnim naučnim dostignućima, ističe se hibridizacija kukuruza koju je započeo pre nego što je to učinjeno u Americi, zatim dobijanje raznih sorti kukuruza i krompira, kao i novih vrsta povrća, proizvodnju prvog pamuka u Ugarskoj, uvođenje plemenitije rase stoke i izvođenje ukrštanja. Izvodio je oglede sa uzgojem svilene bube, a zahvaljujući njemu su i nabavljene, za ono vreme, nove sprave i alati – gvozdeni plugovi i vršalice sa vitlom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!