JALOVINA SE IZLILA U IBAR: Pukao bedem u Leposaviću (VIDEO)

Novosti online

17. 01. 2021. u 22:45

ЈАЛОВИНА СЕ ИЗЛИЛА У ИБАР: Пукао бедем у Лепосавићу (ВИДЕО)

Foto: printskrin

DEO jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" u ranim popodnevnim satima obrušilo se u reku Ibar.

Meštani kažu da se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnika.

Meštani koji žive u blizini jalovišta kažu da je u ranim popodnevnim satima, pukao je privremeni zemljani bedem oko jalovišta, prenosi portal Kossev.

- Čuli smo jaku huku danas negde u rano popodne. Uplašili smo se svi, jer je baš bila jaka huka i izašli smo. Izašla je voda - kaže za Kossev Zlatko Sekulić, čija se kuća nalazi sa druge strane reke Ibar.

Na terenu su ekološka inspekcija Raškog upravnog okruga i Zavoda za javno zdravlje koji će uzeti uzorke i uraditi analize.

Kako se saznaje, radnici "Trepče" su sanirali odron. U "Trepči" krivca vide u nedavnim poplavama. 

Jalovište višegodišnji problem

Meštani sa druge strane kažu da ih ne iznenađuje to što se deo jalovišta "sručio" u Ibar. 

Otpadne vode sa jalovišta koje se nalazi na koliko stotina metara od samog centra Leposavića još od ranije se ispuštaju u reku Ibar. Spiraju ih sneg i kiša i one odlaze rekama. 

Meštanin Zlatko Sekulić kaže da je sada u pitanju "čist ekološki akcident" koji Ibrom "ide ka Kraljevu", ali i da je leti za njih najveći problem predstavlja kada duvaju vetrovi, koji podižu prašinu sa jalovišta i nanose je na njihova domaćinstva i oranice.

Sa druge strane, direktor "Trepče" Jovan Dimkić objašnjava da jalovište mora da bude u blizini flotacije u kojoj se vrši eksploatacija rude.

Kako naglašava, iako teška industrija nije popularna, mnoge porodice iz leposavićkog kraja se izdržavaju upravo radom u kombinatu.

Iz "Trepče" poručuju da će postojeće jalovište biti za oko tri i po godine i da će novo biti otvoreno u blizini gde se obavlja eksploatacija ruda.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

student

18.01.2021. 00:56

Izjava direktora je smesna.Za ovakve stvari se na zapadu ide u zatvor. Ne moze neko da krivi kise i sneg. gluplje izjave nisam cuo. Pa nije tp jaloviste u sahari, pa su gospoda iznenadjeni...

Lazar

18.01.2021. 01:33

У реку Грачанку се свакодневно излива јаловина рудника Кишница. Грачанка се улива у Ситницу, а она у Ибар и даље знате. Грачанка је скроз жута од јаловине и тешких метала. Требало би тај злочин против природе решити.