SVETKOVANJE ISPISANO LJUBAVLJU: U Eparhiji šabačkoj svečano u 120 crkava i manastira (FOTO)

V.Mitrić

06. 01. 2021. u 19:04

ISPRED više do 120 crkava i manastira, u Eparhiji šabačkoj, kojoj pripadaju gradovi Šabac i Loznica, kao i opštine, Krupanj, Ljubovija, Mali Zvornik, Bogatić, Vladimirci i Koceljeva, večaras su paljeni badnjaci, u prisustvo mnoštva vernika, najviše omladine i dece.

СВЕТКОВАЊЕ ИСПИСАНО ЉУБАВЉУ: У Епархији шабачкој свечано у 120 цркава и манастира (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Organizovano je pijukanje u crkvenim domovima, veličanstveni vatrometi, posluženja, sokovima kuvanom rakijom i vinom i posnim poslasticama.U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, u Loznici, na legenardnom šancu, odakle se, od Osmanlija, branila Loznica, Srbija i sva hrišćanska Evropa, u Prvom svetskom ratu, pod komandom vožda Karađorđa i ovdašnjeg vojvode Ante Bogićevića, kao i u velikoj bogomolji, na Lagatoru, nekadašnjem imanju Vuka Stefanovića Karadžića, bilo je jako svečano, prijatno i „bogougodni kako može da bude samo kad se dočekuje blagomladenac“, kako nam je rekao sveštenim Miloš Petrović.

 

U Loznicu su stigli i vernici i nekih mesta, iz susedne Republike Srpske, koji žele deo prazniak da provedu i dožive u matici.

-Krasno je, divno, lepo i veličanstveno, u ovim trenucima, biti sa našom braćom iz Srbije, kada dišemo kao jedan -kaže Bratunčanin Rodoljub Roćko Đukanović. -Vraćamo se kućama da dočekamo Božić, u radosti, ako Bog da zdravlju i sreći i molitvama.

U središnjem eparhijskom hramu, velelepnoj bogomolji, u Šapcu, koja je posvećena apostolima Petru i Pavlu, i paljenje badnjaka i sva svečanost okupili su mnoštvo verujućeg naroda, koji je došao da se raduje dolasku bogomladenca.Među njima je, po tradiciji, bio gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić, koji je episkopu Lavrentiju, sveštenstvu, monaštvu i verujućem narodu čestitao praznik, čuvenik rečima : -Mir Božji, Hristos se rodi! Liturgija je, u ovom kao i ostalih hramovima, tačno u ponoć, a ujutru, kako gde, od pola devet do devet časova.

-Naša je preporuka i preporuka i molba našeg valdike Lavrentija da se ljudi pridržavaju svih epidemioloških mera, jer znate kako se kaže u našem narodu -čuvaj se i Bog te čuva -kaže protojerej stavrofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja