SIMBOLIKOM PROTIV BOLESTI: Motivi pirotskih ćilima, na maskama mnogih svetskih zvaničnika pa i princa Čarlsa

V. Đ.

03. 01. 2021. u 15:46

PIROTSKI ćilimi su proteklih vekova postali vlasništvo i deo kolekcija domaće radinosti mnogih svetskih zvaničnika, a u doba korone, motivi sa prepoznatljivih predmeta koji su proneli slavu grada i zanatstva Srbije, sve češće se viđaju na zaštitnim maskama svetske elite.

СИМБОЛИКОМ ПРОТИВ БОЛЕСТИ: Мотиви пиротских ћилима, на маскама многих светских званичника па и принца Чарлса

Foto: priotokol

Među onima koji je viđen i ovekovečen sam motivima pirotskog ćilima na svojoj zaštitnoj maski je i princ Čarls.

Po svemu sudeći princu Čarlsu je prilikom adabiramotiva pomogao neko ko je vrlo dobro upućen u simboliku čuvenih pirotskih šara.

Kako nam je kazala Slavica Ćirić, direktorka zasdruge "Damsko srce" u Pirotu u kojoj je tkaju ćilimi, reč je o motivu "venci", koji simbolizuje dorbo zdravlje i uspeh u poslu i životu.

Foto: V.Ć.

- Ima tu i posebne simbolike kao što su oči Boga i oči Sunca. Maske sa motivima pirotskih ćilima su postale veopma popularne. Princ čarls se sa maskama na kojimna su motivi pirotskih ćilima pojavljivao nekolioiko puta, a poslednji put bilo je to 18.decembra na optvaranju izložbe u Korinium mu8zeju , kao i 23. decembra na otvaranju Bolnice u Tutlberiju, gde se zahvalio osoljbu Bolnice na požrtvovanom radu u doba pandemije-kaže Slavica Ćirić.

Ona navodi da su šare sa pirotskih ćilimova veoma moćne kada je reč o simbolici i da su prema nekih izvorima stare preko pet hiljada godina. Onaj ko je predložio princu zaštitnu masku sa motivom pirotskog ćilima vrlo dobro je upućen u simboliku i u ćilimarstvo koje je vrsta primenjene umestnosti, a ne samo zanat star više vekova.

Inače, ćuilimarstvo je poslednjih decenija zainteresovalo mnoge zvan ičnike koji dolatze u srbiju ovim ili onim poslom. Tkačke kolonije koje se svake godine udržavaju u staroplanijksmom selu Dojkinci, do sada je posetio dvadesetak ambasadora iz zapadnoevropskih zemalja, svi američki ambasadori koji su ovde bili poslednjih petnaestak godina, zvaničnici Australije, kanade, Indije, Izarela i mnogih rugih država. Među poslednjim državnicima koji su prim ili pirotski ćilim je i Vladimir Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna