STARO GROBLJE U NOVOM SJAJU. Turistička organizacija u Vlasotincu osvetlila Spomen-park i uredila stazu zdravlja

I. MITIĆ

23. 12. 2020. u 17:34

KRAJ monumentalnog spomenika žrtvama Drugog svetskog rata i amfiteatra u njegovom okruženju, postavljena je ambijentalna rasveta, a uređena je i staza zdravlja koja počinje sa ovog mesta na brdu iznad Vlasotinca.

СТАРО ГРОБЉЕ У НОВОМ СЈАЈУ. Туристичка организација у Власотинцу осветлила Спомен-парк и уредила стазу здравља

Foto I. Mitić

Spomen-park na ovdašnjem Starom groblju je postavljen po projektu niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a staza zdravlja od 1.700 metara je dobila putokaze, te ambijentalne stočiće i stolice. Ukupna vrednost ove investicije Turističke organizacije Vlasotinca iznosi oko 417.000 dinara.

- Ovo mesto, osim kulturološkog, ima i značaj kao deo prirodne celine, jer se nalazi iznad gradskog jezera i sa njega se pruža jedan od najlepših pogleda na Vlasotince. Staza zdravlja je namenjena svim rekreativcima, a odavde spušta i prati tok reke Vlasine, prolazi pored Kupališta i stare hidroelektrane, sve do ulaza u Čarobnu dolinu, jedinstvenu pritoku Vlasine koju ćemo, nadam se, urediti dogodine - objašnjava direktor TO Nataša Đokić Živković, ne zaboravljajući veliku pomoć koju su im u ovom poduhvatu pružili članovi lokalnog planinarskog društva "Čemernik".

Član Opštinskog veća zadužena za zaštitu životne sredine Žaklina Stefanović podseća i na to da je lokalna samouprava u ovom delu Vlasotinca lane uredila i stepenište koje vodi prema brani i mlinu.

Foto I. Mitić

"CVEĆE"

SPOMEN-park Staro groblje je građen od 1973. do 1975, po projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića. Pored amfiteatra, tu su i amorfni granitni blokovi koje je sam autor nazvao "neolitsko cveće" i u koje su uklesani stihovi Vaska Pope...

Foto I. Mitić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!