ČAČAK TREĆI U SVETU PO ZAGAĐENOSTI VAZDUHA: Kabinet gradonačelnika demantuje "senzacionalističke naslove"

V. ILIĆ

23. 12. 2020. u 16:04

ČAČANSKA javnost prethodnih nekoliko dana uznemirena je podacima o visokoj zagađenosti vazduha u gradu, koji su se pojavili na brojnim društvenim mrežama, a koji govore da je Čačak treći grad u svetu po zagađenosti.

ЧАЧАК ТРЕЋИ У СВЕТУ ПО ЗАГАЂЕНОСТИ ВАЗДУХА: Кабинет градоначелника демантује сензационалистичке наслове

Foto: V. I.

Povodom ovih dešavanja juče je stiglo saopštenje iz kabineta gradonačelnika Miluna Todorovića, u kome se navodi da su ove informacije paušalne i netačne, te da će zarad istinitog informisanja građana Čačka, svi zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine o trenutnom stanju kvaliteta vazduha u našem gradu i Srbiji biti svakodnevno emitovani na velikom ekranu Doma kulture, na Gradskom trgu. Na taj način građani će, kako se ističe, moći da se uvere o rezultatima merenja i preciznoj oceni kvaliteta vazduha.

- Građani treba da znaju da su jedini relevantni merači kvaliteta vazduha u Čačku povezani na nacionalni sistem Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), koja funkcioniše u okviru Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i vrši svakodnevni monitoring kvaliteta vazduha i voda, kao i kontrolu buke, koncentracije polena i emisije štetnih gasova, na teritoriji naše države. Ovaj sistem omogućio je, da uz pomoć indeksa kojim se ocenjuje kvalitet vazduha, budu prikazani podaci sa automatskih mernih stanica u realnom vremenu - kaže se u saopštenju, i dodaje da se na glavnoj stranici Ekološkog portala grada Čačka, ekologija.cacak.rs, nalazi link prema ovom sistemu, i da jednostavnom pretragom svako može proveriti i utvrditi da je kvalitet vazduha u Čačku dobar ili odličan i danas, kao i svih prethodnih dana.

U saopštenju se dalje navodi da se neretko pojavljuju senzacionalistički naslovi i podaci, sa namerom dezavuisanja javnosti i širenja straha kod sugrađana.

Svako ko je, na osnovu ovih tabloidnih nagađanja, pomislio da je Čačak jedan od najzagađenijih gradova u svetu, treba da zna da je to neistina, da postoje proizvođači merača, dostupni svakom ko ima sredstva za njihovu kupovinu i da ih po sopstvenom nahođenju može postaviti gde god želi. Proizvođači takvih merača, uglavnom imaju i svoje sajtove na koje njihovi uređaji šalju podatke. Nekoliko takvih uređaja postoji u Čačku i ostalim gradovima u Srbiji. Upravo sa ovih sajtova se plasiraju u javnost podaci, koji ne oslikavaju pravo stanje kvaliteta vazduha. Uz potpuno razumevanje brige Čačana, zbog netačnih, neproverenih i lažiranih podataka o kvalitetu vazduha i potrebe da budu istinito informisani, upućujemo ih na rezultate republičke Agencije i Zavoda za javno zdravlje Čačak. Podaci ovih institucija su jedino relevantni i tačni, a ne oni sa proizvoljno postavljenih merača, od strane pojedinaca, pored auspuha motornog vozila ili sličnog izvora zagađenja vazduha – stoji u saopštenju.

Kao dokaz odgovornog odnosa prema građanima, iz kabineta gradonačelnika podsećaju da je Grad Čačak u prethodnim godinama izgradio Toplanu „Ljubić kej“ i još tri toplane na prirodni gas (Vinara, Šumadija i Gradska toplana), kao i toplanu „Prosveta“. Time je ugašen značajan broj kotlarnica na mazut i lož-ulje.

Na daljinsko grejanje priključene su zgrade suda, tužilaštva i MUP-a, čime je ugašena još jedna kotlarnica na mazut. Grad je uložio velika sredstva za izgradnju gasne kotlarnice, na koju će uskoro biti priključeni Agronomski fakultet, Fakultet tehničkih nauka, kao i OŠ „Vuk Karadžić“, Tehnička i Muzička škola. Time će, takođe, biti ugašene sve postojeće kotlarnice na ugalj i mazut u ovom delu grada.

- Najveći problem, na čijem rešavanju se intenzivno radi, je mazutna kotlarnica “Proleće” koju koriste stanari Bogićevićeve ulice. Mnogo je urađeno na izmeštanju saobraćaja iz centralne gradske zone, ali ne treba zaboraviti da Čačak ima 35.000 registrovanih motornih vozila i da se ovim pitanjem treba ozbiljno baviti u budućnosti. Na kvalitet vazduha, posebno u zimskim mesecima, negativno utiče veliki broj individualnih ložišta. Treba naglasiti da je Čačak, jedan od retkih gradova u Srbiji za čiju je potpunu gasifikaciju potrebno izgraditi još svega 183 kilometra sekundarne gasovodne mreže. Zbog svega navedenog ne smemo dozvoliti da se ovim važnim pitanjem bave nestručni pojedinci, da donose neadekvatne zaključke i plasiraju ih u javnost. Njihova nekompetentnost, onemogućava njihovu sposobnost da shvate sopstvene greške. Nadležne i referentne ustanove rade svoj posao, a naše je da sa velikom brigom i odgovornošću, prema našim sugrađanima, rešavamo i postojeće probleme – zaključuje se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Miluna Todorovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!