SKUPLJI KVADRAT, SKUPLJI I POREZ: Novosađanima razjašnjene dileme o visini poreza na imovinu

Z. GRUMIĆ

12. 12. 2020. u 08:50

VISINA poreza na imovinu u našem gradu biće iduće godine neznatno povećana u odnosu na ukupni iznos koji je plaćen prema rešenju za ovu godinu, u četiri rate.

СКУПЉИ КВАДРАТ, СКУПЉИ И ПОРЕЗ: Новосађанима разјашњене дилеме о висини пореза на имовину

Foto N. Karlić

To poskupljenje uslediće isključivo zbog zakonske obaveze po kojoj Grad mora da uskladi visinu poreza u odnosu na kretanje prosečne cene nepokretnosti za period od 1. januara do 30. septembra ove godine, saopšteno je iz nadležne gradske uprave povodom medijskih napisa, odnosno izjava predstavnika nekih političkih stranaka, u kojima se tvrdi da će uslediti veliko povećanje te vrste poreza.

Nadležni u Gradu objašnjavaju da je prosečna cena nepokretnosti navedena u rešenju o utvrđivanju poreza na imovinu samo jedan od činilaca osnovice za utvrđivanje visine poreza, koja je direktno uslovljena prometom i kretanjem cena nekretnina na tržištu. Iako su te cene, evidentno, u značajnom porastu, to nije uslovilo i znatno povećanje iznosa godišnjeg poreza na imovinu koji građani treba da plate.

DUPLO VIŠE OD INFLACIJE

GRADSKA vlast u Novom Sadu ponovo je povećala porez na imovinu građana, kako bi nadomestila manjak prihoda u gradskom budžetu za narednu godinu, naveo je Veljko Krstonošić, predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke. - Procenat povećanja poreza na imovinu u narednoj godini je dvostruko veći od zvanične stope inflacije, što znači da ovde nije reč o usklađivanju s rastom cena, već o uvođenju novog nameta građanima. Taj porez biće veći za 3.000 do 5.000 dinara, čime će praktično biti anulirano najavljeno povećanje penzija.

Podseća se da Grad od 2013. godine nije menjao poresku stopu za utvrđivanje poreza na imovinu građana.

NEZNATNO Stanovi u prvoj zoni, Foto N. Karlić

- Da je povećanje poreza na imovinu zaista neznatno jasno se vidi ako uporedimo iznose poreske obaveze u odnosu na proteklu godinu kada je za stan koji je izgrađen pre deset godina, površine 50 kvadratnih metara, u prvoj zoni, bilo potrebno izdvojiti za porez 9.806 dinara godišnje. Građanin će za porez na isti taj stan u 2021. godini morati da izdvoje 10.038 dinara, što je 231 više u odnosu na 2020. godinu.

Kada je reč o novoizgrađenim stanovima, maksimalno povećanje poreza na imovinu iznosi 373 dinara godišnje, za stan u prvoj zoni. Ako se, kao primer, navede stan od 50 kvadrata, povećanje poreza po kvartalu iznosi svega 93 dinara.

U Gradu ne spore da će u 2021. godini biti minimalanog rasta poreza na imovinu građana, jer prethodnih osam godina nije menjana ta poreska obaveza, ali istovremeno apeluju da se ne iznose neproverene informacije i tako stvara nepotrebna konfuzija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!