ČAĐ UBIJA GORE OD KOVIDA: Užička kotlina prepuna otrova - Deca su najčešće na udaru respiratornih oboljenja

N. JANKOVIĆ

05. 12. 2020. u 12:40

STANOVNICI najvećeg grada zapadne Srbije i ove zime žive u dnevnoj tami, neprozirni nanosi smoga su se isprečili između kotline sa 70.000 duša i sunca, a ovdašnji Zavod za javno zdravlje upozorava da Ere - udišu bolest.

ЧАЂ УБИЈА  ГОРЕ ОД КОВИДА: Ужичка котлина препуна отрова - Деца су најчешће на удару респираторних обољења

Foto N. Janković

Jer, koncentracija čađi u vazduhu je - usled višedecenijske nebrige za zdravlje - višestruko premašila dozvoljene vrednosti, pa u narednim danima poboljšanje može doneti samo "viša sila", u vidu vetra ili snega.

- Deca i stari bi trebalo da ostanu u svojim domovima i smanje aktivnosti, što se preporučuje i osobama sa srčanim i plućnim oboljenjima. Hronični bolesnici moraju da uzimaju redovnu terapiju i, u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, obavezno posete lekara - saopšteno je iz užičkog Zavoda.

(Pre)skupa gasifikacija

U GRADSKOM jezgru dim kulja iz 6.000 odžaka, a na širem prostoru Užica otrovi izlaze iz 16.000 individualnih ložišta. Gasifikacija i prelazak sa čvrstih goriva na "plavi energent" su jedini spas za zatrovanu kotlinu. Međutim, visoka cena priključka i nezajažljivi finansijski interesi su usporili gasifikaciju, pa je dosad na pomenuti energent prešlo tek oko 2.500 korisnika usluga JKP "Gradska toplana".

Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da u Srbiji svake godine od zagađenja vazduha umre 5.400 ljudi, a njen evropski ogranak je obelodanio da se Užice smatra našim najnezdravijim gradom, zbog čega je povećan broj obolelih od karcinoma, te moždanog i srčanog udara. U gradu na Đetinji se, tako, broj dece obolele od respiratornih oboljenja svake godine povećava za oko pet procenata!

Foto N. Janković

- Ukoliko postoji mogućnost, bilo bi dobro da građani koji se greju na ugalj u ovom periodu koriste neki drugi ogrev. Neophodno je pravilno odlagati pepeo, a upotrebu motornih vozila svesti na minimum - apelovali su čelnici užičke lokalne samouprave.

Foto ZZJZ Užice

S obzirom na najavljene klimatske i temperaturne uslove, kažu, ukoliko ne budu poštovane preporučene mere, stanje kvaliteta vazduha može se samo - pogoršavati.

Nažalost, usred pandemije, kada medicinari popunjavaju mesta obolelih kolega na kovid-odeljenjima, traje i navala na ambulante Doma zdravlja. Respiratorne infekcije, bronhitis i astma, naročito kod dece, povećavaju pritisak na zdravstveni sistem, a život u nezdravom okruženju ugrožava i lečenje kovid pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu