ČUVARKE KULTURNE BAŠTINE: Gradski suvenir Sremske Mitrovice napravljen u radionici tradicionalnih zanata

S. KOSTIĆ

21. 11. 2020. u 06:40

NEGUJUĆI tradiciju Srema, šest žena završilo je obuku pustovanja vune u Sremskoj Mitrovici.

ЧУВАРКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ: Градски сувенир Сремске Митровице направљен у  радионици традиционалних заната

Foto S. K.

Etno-mreža uz podršku Ambasada Kanade, SAD i Izraela, kao i Nacionalne službe za zapošljavanje, Grada Sremska Mitrovica i Udruženja "Zlatno runo Sirmijuma", organizovala je mini-izložbu radova nastalih tokom obuke, a neki od tih radova postaće suveniri Sremske Mitrovice.

Pustovanje vune je stara tradicionalna tehnika obrade i tretiranja vune, pomoću koje mogu da se izrade različiti dekorativni predmeti od vune, uz negovanje i čuvanje starih zanata.

Valjanjem vune uz pomoć tople vode i sapuna, mogu da se naprave razni upotrebni i ukrasni predmeti.

Foto S. K.

- Na ovoj izložbi dogovorili smo saradnju na izradi gradskih suvenira od pustovane vune. Lokalna samouprava će obezbediti prostor, materijal, opremu i sve što bude bilo potrebno ovim vrednim ženama koje će izrađivati različite predmete sa motivima Sremska Mitrovica i Sirmijuma - kaže zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice Petar Samardžić. -Gradski suveniri od pustovane vune biće i protokolarni pokloni, a radiće se sa motivom Solomonskog čvora. To je među prvim pronađenim motivima na mozaicima carske palate i predstavlja jedan od zaštitnih znakova ovog grada.

Polaznice radionice ovom tehnikom, najviše su pravile sedalice, papuče, nakit, lopte, zvečke...

Jedna od učesnica Jasminka Drobac kaže da je obuka veoma zanimljiva i da su radile od 8 do 14 časova, a da nisu bile ni svesne da poseduju tu veštinu u svojim rukama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!