REKA KAO SEPTIČKA JAMA: Iz Krivaje pored Srbobrana širi se nesnosan smrad, ekolozi traže da reaguje opštinska vlast

Z. Rajić

11. 11. 2020. u 07:26

РЕКА КАО СЕПТИЧКА ЈАМА: Из Криваје поред Србобрана шири се несносан смрад,  еколози траже да реагује општинска власт

Krivaja je autohtona vojvođanska reka / Foto Z. S.

PONOVO je zagađena reka Krivaja kod Srbobrana. Iz vodotoka se širi nesnosan smrad, jer ono što je u Krivaju ispušteno podseća na sadržaj septičke jame. Ekolozi nemaju nedoumica o tome gde se dogodilo onečišćenje.

- Sve dolazi od firmi iz Bačke Topole, preko Bajše, a uliva se u našoj opštini, kod Turije, u Veliki bački kanal (VBK). A kod turijskog mosta se tokom leta najviše kupaju deca - istakao je predsednik Ekološkog pokreta Srbobrana (EPOS) Dragan Kurjački.

Krivaja je autohtona vojvođanska reka, duga 109 kilometara, koja nastaje spajanjem nekoliko potoka u oblasti Subotičke peščare, a do ušća u VBK protiče kroz opštine Bačka Topola, Mali Iđoš i Srbobran. Početkom ove godine i letos bila je zagađena tečnim svinjskim stajnjakom (osokom), za koju su inspekcije, po prijavi EPOS, utvrdile da potiče sa farme u blizini Srbobrana. Ekolozi su, zajedno s radnicima poljoprivrednog preduzeća čiji je posed bio uzurpiran za pravljenje taložnog polja za osoku, blokirali ispuste stajnjaka u reku.

- Mi smo naše lokalne zagađivače sami zaustavili, ali u Bačkoj Topoli to ne možemo bez pomoći opštinske vlasti. Nema opravdanja za prebacivanje krivice na druge, jer predstavnici opštine mogu, po vertikali, da povežu sve nadležne institucije, od lokalnih inspektora do ministara - naglasio je Kurjački.

U opštini Srbobran napominju da su svesni problema, jer su članovi OV već više puta oštro osuđivali zagađenje Krivaje. Konstatovano je da se svake godine u ovoj reci registruje pomor ribe, i nedvosmisleno ukazano da otrovi stižu iz industrijske zone u Bačkoj Topoli. Iz Opštinskog veća su upućivani zahtevi ovlašćenim organima da se Krivaja što pre sanira i trajno zaštiti, a smatra se da su teže sankcije prema zagađivačima izostale zato što je reč o firmama koje zapošljavaju veliki broj radnika.

OBAVEZNI FILTERI

SPAS za Krivaju najavljen je iz Vlade Vojvodine, koja je obavezala sve kompanije na toku Krivaje da do 2021. godine izgrade postrojenja za filtriranje industrijskih voda, koje bi se, umesto u reku, ulivale u centralni prečistač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)