VRATA AMBASADE FRANCUSKE ŠIROM OTVORENA: Falkoni impresioniran Prirodnjačkim centrom

Zorica Gligorijević

04. 11. 2020. u 18:20

ŽAN-LUIS Falkoni, ambasador francuske u Srbiji, i Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac su u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu otvorili gostujuću izložbu ambasade Francuske "Karavan za klimu".

ВРАТА АМБАСАДЕ ФРАНЦУСКЕ ШИРОМ ОТВОРЕНА: Фалкони импресиониран Природњачким центром

SO Svilajnac

Reč je o projektu koji je osmislio i razvio Francuski institut u Srbiji u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke u Srbiji, uz podršku Evropske delegacije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

- Prvi put sam u Svilajncu. Impresioniran sam Prirodnjačkim centrom. U Srbiji sam godinu dana i već neko vreme želeo sam da dođem u ovaj grad iz više razloga. Zbog istorijskih veza između naše dve zemlje, eto, prošle nedelje smo obeležili oslobađanje Svilajnca 1918. godine, koje je predvodio general Tranije, tokom poplava 2014. godine uspostavljena je solidarnost sa francuskom ekipom koja je pomagala u saniranju posledica. Od pedesetih godina veliki broj Svilajnčana radi u Francuskoj, ovde je prilično zastupljena poljoprivreda, a Francuska je bila žitnica Evrope - kaže Falkoni.

- Svilajnac je grad koji puno pažnje posvećuje evropskim vrednostima, među kojima je i briga za životnu sredinu, o čemu Francuska takođe vodi puno računa. Zbog tako bliskih odnosa između Francuske i Svilajnca, vrata ambasade su za ovaj grad uvek širom otvorena – dodaje ambasador.

SO Svilajnac

 

Predsednik Milanović potvrdio je da Svilajnčani i Francuska, posebno Pariz, imaju dugu istoriju.

- Imamo odličnu saradnju sa Francuskom i EU, koja je imala značajna ulaganja u opštini, a Francuska, kao jedna od najuticajnijih zemalja EU, doprinela je podršci Srbiji, a samim tim, i Svilajncu. Moramo da vodimo računa i o budućnosti. Vreme je da francuski privrednici prepoznaju Svilajnac, ne samo da naši ljudi rade u Francuskoj, nego da i njihovi privrednici dođu u Svilajnac, da unapredimo saradnju i da se sledeći put vidimo na polaganju kamena temenjca neke značajne investicije iz Francuske – poručio je Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu