NIJE KRIV PAS VEć (NE)ČOVEK: Pitanje zbrinjavanja životinja u našem gradu rešavaće se sistemski

Lj. P.

03. 11. 2020. u 10:11

PITANjE zbrinjavanja pasa i mačaka u Novom Sadu treba rešavati sistemskim merama, zajednički je zaključak nadležnih u gradu, JKP "Zoohigijena i veterina" i Udruženja građana za zaštitu životinja.

НИЈЕ КРИВ ПАС ВЕћ (НЕ)ЧОВЕК: Питање збрињавања животиња у нашем граду решаваће се системски

Foto arhiva

Za napuštene pse i mačke na novosadskim, ali i ulicama prigradskih naselja, glavni krivac su neodgovorni vlasnici.

Kao najizraženiji problem u vezi sa zbrinjavanjem životinja i njihovom dobrobiti, prema rečima Ivane Kukin, direktorke "Zoohigijene" , prepoznaju nedostatak sluha vlasnika životinja za adekvatnim držanjem pasa i mačaka, kao i nedovoljno interesovanje za neophodnu sterilizaciju, odnosno kastraciju životinja, kao najhumaniji oblik smanjenja ulične populacije, kao i čipovanje.

NA TERET GRADA

BRIGA o napuštenim vlasničkim psima pada na teret grada. A deset doktora veterine koliko ih ima u "Zoohigijeni" saniraju im eventualne povrede, leče, sterilišu i pružaju celokupnu zdravstvenu negu.

U nizu sistemskih mera, naša sagovornica u prvom redu ističe odgovorno vlasništvo. Obavezno čipovanje, odnosno obeležavanje vlasničkih životinja, svakako puno znači, a takođe i obavezna sterilizacija vlasničkih pasa i mačaka bi doprinela smanjenju ulične populacije.

Ivana Kukin, Foto arhiva

- Napuštene vlasničke životinje završavaju na ulici usled čega dolazi do nekontrolisanog razmnožavanja - predočava naša sagovornica, ističući da tada brigu o njima preuzima preduzeće na čijem je ona čelu. Primenjujemo CNR program kontrole i smanjenja populacije uličnih životinja, koji se smatra najhumanijim, a on podrazumeva "uhvati-steriliši-pusti", odnosno vrati na lokaciju. U rešavanje problema neodgovornog vlasništva i ulične populacije životinja treba da se uključe sve nadležne institucije i svi građani.

Broj pasa u Prihvatilištu nije stalan i menja se u zavisnosti od CNR programa, i uglavnom ih je oko 250, a među njima je veliki broj štenaca, ali i bolesnih pasa, jer život na ulici ume da bude surov. Ove godine "Zoohigijena" je udomila skoro 800 životinja.

Iz Udruženja za zaštitu životinja "SPANS" navode da je neodgovorno vlasništvo problem u celoj Srbiji, i zato su, kako ističu, sistemske mere neophodne. Te mere su svakako deo važećeg programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, a to su sterilizacija, odnosno kastracija, kontrola čipovanja, udomljavanje, promocija odgovornog vlasništva, edukacija dece, mladih i odraslih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri