PREDAH NA OBALI JEZERA: U Šupljaku kod Subotice otvoreno odmorište za bicikliste

J.L.

30. 10. 2020. u 15:59

U neporednoj blizini Ludaškog jezera u Šupljaku kod Subotice danas je otvoreno odmorište za bicikliste, koje će turistima i sportistima biti mesto za predah i uživanje u prirodnim lepotama severa Bačke.

ПРЕДАХ НА ОБАЛИ ЈЕЗЕРА: У Шупљаку код Суботице отворено одмориште за бициклисте

Foto: J.L.

Otvaranje odmorišta deo je projekta „EkoVelo Tour“ koji se realizuje u okviru Dunavaskog transnacionalnog programa Evropske unije, a čiji je cilj da doprinese održivom turizmu u dunavskom regionu.

- Želeli smo da  objedinimo biciklizam sa ekoturizmom, odnosno da zaštićena prirodna dobra naše sredine povežemo sa biciklističkim stazama „Euro velo“, koje  prolaze kroz našu regiju, a to su staze broj 6, broj 11 i broj 13.  Tako bismo omogućili jedan interesantniji razvoj ovog ruralnog područja – objašnjava Izabel Lanji Hnis iz Turističkog klastera mikroregije Subotica-Palić. – Celo odmorište je napravljeno od prirodnih materijala,  tako da zadovoljava potrebe i ekoturista, odnosno svih onih koji žele da posmatraju ptice i biodiverzitet, a jezero Ludaš je pod međunarodnom zaštitom i ima takvo prirodno bogastvo koje treba da bude zanimiljivo ne samo lokalnom stanovništvu, nego i turistima koji žele da vide  nešto novo.

Odmorište je u fokusu tri biciklističke ture – „Ture vode“, kojom su obuhvaćena jezera, „Ture peska“ i „Banatske avanture“. Projekat je možda mali, vredan oko 6.5 miliona dinara, ali je veoma značajan, jer njime Ludaš i Subotica ulaze na evropsku mapu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja