UZDARJE LELIĆKOG GOROSTASA: Odlikovan graditelj Nikolajevskog hrama u Belotiću (FOTO)

V. Mitrić/A Delić

22. 10. 2020. u 13:17

VLADIKA Nikolaj je gorostas naše duhovnosti i kulture, ličnost kom se divio svet.

УЗДАРЈЕ ЛЕЛИЋКОГ ГОРОСТАСА: Одликован градитељ Николајевског храма у Белотићу (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Čovek povodom čije je smrti američki kongres doneo rezoluciju u kojoj je bilo saučešće srpskom rodu, duhovnik koji je besedio i služio u najvećim i najčuvenijim svetskim crkvama i katedralama, kome su se divili ministri,premijeri,prinčevi i kraljevi, poput engleskih, rekao je episkop šabački Lavrentije,koji je u selu Belotiću,kraj puta Šabac – Valjevo, osveštao bogomolju posvećenu svetom vladiki Nikolaju, koju su izgradili i SPC darovali bračni par, Sneža i Sava Kojić,iz tog lepog posavotamnavskog sela.

Vladika Lavrentije,koji je najzaslužniji što su mošti vladike Nikolaja donete u otadžbinu, u rodni Lelić,u istoimeni manastir, i što su štampana njegova sabrana dela, poručio je da „nema ništa bolje ni preče, nego da se držimo puta koji su nam trasirali,ali i „utabali“ svojim delima Sveti Sava i sveti vladika Nikolaj“.

Episkop šabački je darodavcima i graditeljima hrama uručio Orden vladike Nikolaja, najveće priznanje eparhija šabače i valjevske i jedno od najvećih uzdarja SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)