GINKO SIMBOLIČNA PODRŠKA BOLESNIMA: Gerontološki centar u Subotici obeležio Svetski dan borbe obolelih od Alchajmerove bolesti

J. L.

21. 09. 2020. u 16:19

SADNjOM tri sadnice drveća ginko biloba Gerontološki centar u Subotici simbolično je obeležio Svetski dan borbe obolelih od Alchajmerove bolesti.

ГИНКО СИМБОЛИЧНА ПОДРШКА БОЛЕСНИМА: Геронтолошки центар у Суботици обележио Светски дан борбе оболелих од Алцхајмерове болести

Foto: J. L.

- Ovim gestom želeli smo da pokažemo da priroda može da nam pomogne u rešavanju zdravstvenih problema, da bude preventiva ili ili bar da uspori tok bolesti – objašnjava Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra, jedine ustanove u našoj zemlji koja je otvorila centar za pomoć porodici obolelih od Alchajmerove bolesti i demencije.

– Savetovalište je otvoreno i funkcioniše zahvaljujući Gradu Subotici koji ga finansira putem Službe za pomoć i negu u kući. U prethodnih osam godina skoro hiljadu ljudi zajedno sa porodicama se javilo u centar i prepoznalo problem. Pozivam porodice koje misle da njihovi članovi imaju problem sa Alchajmerovom bolešću i demencijom, da se jave u savetovalište u GK „Kertvaroš“, gde mogu da dobiju smernice kako da prepoznaju bolesti i kako da se sa njima nose.

Povodom Svetskog dana borbe obolelih od Alchajmerove bolesti spec.psihijatar dr Vesna Rafailović, zaposlena u specijanoj bolnici za psihijatrijske bolesti ,,Sveti Vračevi“ u Novom Kneževcu i konsultant u Gerontološkom centru, održala je predavanje za zaposlene.

- U Srbiji u ovom trenutku više od 200.000 građana živi sa Alchajmerovom bolesti, koja  počinje neprimetno i napreduje sve do smrti, prosečno osam do deset godina od nastanka prvih simptoma – predočava vRafailović.

- Više od 60 procenata svih demencija izazvane su Alchajmerovom bolesti, koja pogađa stariju polulaciju, a može biti dijagnostifikovana kod osoba starosti već od 40 godina, kada se govori o demenciji sa ranim početkom. Svaka dvadeseta osoba posle 65. godine pati od nekog oblika demencije, dok je taj broj daleko veći kod osoba preko 85 godina starosti i iznosi 40 odsto. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri