IGLE U ŠAKE, PA NA "SEDENĆU" Mlade Piroćanke nastoje da od zaborava sačuvaju veštinu ručnog pletenja

V.ĆIRIĆ

14. 09. 2020. u 17:00

ИГЛЕ У ШАКЕ, ПА НА СЕДЕНЋУ Младе Пироћанке настоје да од заборава сачувају вештину ручног плетења

Foto V. Ćirić

MLADE Piroćanke iz Udruženja "Kraljičin vez" nastoje da sačuvaju od zaborava i prenesu budućim generacijama umeće ručnog pletenja.

Upravo zato je u dvorištu ovdašnjeg Muzeja "Ponišavlje" organizovana "Tinejdžerska sedenća", na kojoj iskusne pletilje svom potomstvu prenose umeće pletenja raznih predmeta bez koji se nekad život nije mogao zamisliti.

- Do pre nekoliko decenija pletenje ja bilo obavezno umeće koje je morala da zna svaka devojka, naročito pred udaju. To je bio jedan od uslova da se uopšte uda i skući. Mlada žena je morala da zna da isplete čarape, džemper, pulover, kapu, kapuljaču, svečanu ali i radnu opremu za sebe, momka, supruga, svekra. Plelo se, naročito zimi, oko ognjišta, kada su se okupljale žene i kad je drugih poslova bilo mnogo manje. Radile su na dve, četiri ili čak jednu iglu: u zavisnosti od toga šta se plete - pričaju nam Slavica Pančić i Miljana Petrov koje ovaj zanat prenose mladim generacijama. - Za vunene čarape su, na primer, bile potrebne četiri igle, za šalove dve, a za pastirske rukavice jedna, jer su one najjednostavnije za pletenje i rade se od grube vune.

Foto V. Ćirić

Naravno pletivo je bilo od staroplaninske vune. Posebno su, na ceni bile crne ovce, jer vuna sa njih nije morala da se bojadiše i farba, a uz to crna vuna je, kažu daleko toplije od bele.

Okupljanje i druženje uz kafu

"Sedenća" je inače u ovom kraju, vekovima isključivo neka vrsta ženskog okupljanja. Uz priču i kafu se obično, kraj ognjišta plete ili prede. Ovaj vid ženskog druženja odavno je otišao u zaborav, baš kao i pletenje.

NJih je prijatno iznenadilo interesovanja današnjih tinejdžerki za pletenje, baš kao i Milicu Bačević iz udruženja "Kraljičin vez".

- Ovo je četvrta po redu radionica. Do sada je pletenje savladalo pedesetak mladih žena ili devojčica, a bilo je i onih koje su dolazile iz drugih gradova. Kao da je kod današnjih tinejdžerki proradio gen njihovih prabaka i baka. Na ovaj način, pre svega želimo da sačuvamo ovaj zanat koji je neka vrsta umetnosti, ali i da današnju decu otrgnemo od preteranog sedenja kraj računara ili pretraživanja po mobilnim telefionima. Kad savladaju prve "bodove", devojčice pletu jednostavne predmete kao što su, na primer šalovi, a one koje se ozbiljno zainteresuju, već za godinu dana mogu da urade i mnogo komplikovanije stvari - kaže Milica Bačević.

Helena Nikolić i Vera Tričković su devojčice koje su došle da savladaju veštinu "prepletanja" i pletenja običnih bodova i dobro im ide. Kažu da je pletenje veoma interesantno i da će posle "sedenće" u dvorištu Muzeja nastaviti da vežbaju kod kuće.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)