DUPLIRAN ODZIV DAVALACA KRVI: Paraćin ponosan na svoje građane

Z. Rašić

11. 09. 2020. u 13:32

ДУПЛИРАН ОДЗИВ ДАВАЛАЦА КРВИ: Параћин поносан на своје грађане

Foto: Z. Rašić

U CRVENOM krstu Paraćin, u čijim prostorijama se redovno dva puta mesečno organizuju akcije prikupljanja krvi, prezadovoljni su rezultatima jučerašnje akcije.

Najdragoceniju tečnost darivalo je čak 36 humanih građana, što je duplo više od julskih i avgustovskih akcija u kojima je zabeležen rekordno slab odziv, svega petnaestak.

Slobodan Đorđević, saradnik u CK, kaže da posebno raduje učešće velikog broja mladih.

 - Jedan od razloga ovakvog povećanja broja davalaca svakako je činjenica da u Paraćinu u septembru nisu evidentirani kovid-pozitivni sugrađani, što je malo opustilo i motivisalo davaoce da dođu, a verovatno i naša stalna medijska kampanja kojom promovišemo davalaštvo ima efekta - objašnjava Đorđević.

Kao i sve prethodne akcije prikupljanja krvi, i jučerašnju je realizovao niški Zavod za transfuziju.

Dr Mirjana Todorović Simović naglašava da su preduzete sve epidemiološke mere zaštite što se tiče dezinfekcije i opšteg pregleda, uprkos tome što trenutno u paraćinskoj opštini nema kovida. Ona podseća da je starosna granica za doniranje krvi od 18 do 65 godina, te da se na licu mesta proveravaju nivo hemoglobina, krvni pritisak i temperatura.

- Bitno je takođe da davaoci nisu koristili nikakav antibiotik u poslednjih sedam do deset dana. Niški zavod raspolaže optimalnim zalihama krvi, mada nije nikad moguće unapred predvideti da li će to biti dovoljno. Zbog toga su nam uvek potrebne sve krvne grupe – naglašava dr Todorović Simović.

Sledeća akcija prikupljanja krvi u Paraćinu planirana je za 24. septembar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)