ZALIHE SMANJENE, POTREBE IZUZETNO VELIKE: Vanredne akcije Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Novog Sada

Lj.P.

03. 09. 2020. u 11:42

ZBOG smanjenih zaliha krvi i izutetno velikih potreba, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine i Crveni krst Novog Sada, 4. septembra organizuju vanrednu akciju davanja krvi u Novom Sadu.

ЗАЛИХЕ СМАЊЕНЕ, ПОТРЕБЕ ИЗУЗЕТНО ВЕЛИКЕ: Ванредне акције Завода за трансфузију крви Војводине и Црвеног крста Новог Сада

Foto: Zavod za transfuziju krvi Vojvodine

Transfuziomobil će biti parkiran u centru Novog Sada na Trgu slobode od 11 do 14 časova, posle čega če sa prikupljanjem dragocene tečnosti nastaviti na plaži Štrand od 16 do 19 časova.


Zavod za transfuziju krvi Vojvodine radiće u subotu od 8 do 12 sati u Hajduk Veljkovoj 9a, a mobilne ekipe će prikupljati krv od dobrovoljnih davalaca u Zrenjaninu i Aviv parku od 11 do 14 sati.

- Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi neophodno je kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi na zalihama, za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških pacijenata i planirane hirurške intervencije – podseća Zorica Bjelić iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Krv mogu da daju sve zdrave sobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda, koji se obavlja u sklopu davanja krvi. Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi. Jednim davanjem krvi se spašavaju tri života.

U Srbiji samo tri odsto stanovnika daje krv, ostalih 97 očekuje da krvi uvek bude u slučaju da baš njima zatreba. Iz Zavoda apeluju na dobrovoljne davaoce da pomognu da krv čeka pacijenta, a ne da pacijenti čekaju krv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)