ZA ZAŠTITU OD POPLAVA 100 MILIONA DINARA: Počela izgradnja mosta preko novoizgrađenog rasteretnog kanala Tulovske reke

I. Mitić

02. 09. 2020. u 16:26

NOVI rasteretni kanal Tulovske reke, koji će višak vode iz nje odvoditi direktno u Južnu Moravu, dobiće svoju funkciju odmah po završetku mosta preko ovog vodoprivrednog objekta čija je izgradnja već počela. Ukupna vrednost investicije, koja će štititi 11 naseljenih mesta od relativno čestih poplava, iznosi oko 100 miliona dinara.

ЗА ЗАШТИТУ ОД ПОПЛАВА 100 МИЛИОНА ДИНАРА: Почела изградња моста преко новоизграђеног растеретног канала Туловске реке

Foto: I. Mitić

Rasteretni kanal je dugo godina figurirao kao rešenje za zaštitu od poplava dela Leskovca koji su najčešće i najozbiljnije ugrožavale bujične vode Tulovske reke, ali sve do nedavno na tom polju nije bilo pomaka.

Foto: I. Mitić

Posle konačnog dogovora leskovačke lokalne samouprave i JP „Srbijavode“ završeno je projektovanje rasteretnog kanala, a potom i njegova izgradnja, pa je preostalo još samo da se izgradi most na starom putu Leskovac – Grdelica kako bi novi vodoprivredni objekat počeo da funkcioniše. 

- Ovaj deo grada bio je najnebezbedniji od poplava i često smo imali problema sa plavljenjem kuća i useva u naseljima oko Tulovske reke i nizvodno, preko kanala Bara, do naselja Ančiki, Bobište, Bratmilovce i Mrštane. Sada je taj problem rešen, jer će završetkom svih neophodnih radova ovaj kanal štititi ta mesta, ali i Žižavicu, Badince, Guberevac, Donji i Gornji Bunibrod kao i Malu i Veliku Grabovnicu – istakao je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

On je dodao da je lokalna samouprava samo eksproprijaciju zemljišta platila 25 miliona dinara.

Most

Novi most na putu Leskovac – Grdelica imaće raspon od 17,4 metra i kolovoz širok šest metara. Sa obe strane imaće i pešačke staze široke po dva metra. Radovi na njegovoj izgradnji počeli su 31. avgusta, a ugovoreni rok za završetak planiranog posla je 90 dana. 

Za izgradnju kanala izdvojila je dodatnih 25, dok je JP „Srbijavode“ u ovaj projekat uložila još 20 miliona dinara. Kanal je dug 2,2 kilometra, a svi planirani radovi su već okončani. Izgradnja mosta biće plaćena iz gradskog budžeta.  Njegova vrednost je 27,4 miliona dinara.

- Radi se o modernom mostu koji će omogućiti da ovaj vodoprivredni objekat bude u funkciji. Nadamo se lepom vremenu kako bi posao okončali do kraja godine – kazao je Jovan Cvetković, direktor vlastotinačkog preduzeća „HSV“ koje izvodi radove.

Foto: I. Mitić

Zbog bujičnih voda Tulovske reke najveće štete je pretrpelo Bobište, naselje u blizini grada, i to čak nekoliko puta. U ovom naselju pod vodom je 2010. godine bilo oko 250 kuća. To je bio teret i za budžet grada iz koga je građanima isplaćivana nadoknada štete.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri