SVETINJA NADOMAK PROLOM BANJE: Srpska legenda o šest uvijenih stabala šljive

Dragana Zečević

02. 08. 2020. u 16:52

CRKVA Lazarica, ili zvanično Hram svetog vaskresenja Lazara, posvećena caru Lazaru, nadomak Prolom Banje, kako tvrde poznavaoci ovog kraja, jedina crkva brvnara u Toplici, privlači posetioce jedinstvenim i neobjašnjivim fenomenom - uvijenim stablima šljive.

СВЕТИЊА НАДОМАК ПРОЛОМ БАЊЕ: Српска легенда о шест увијених стабала шљиве

Foto D. Zečević

Prema najstarijim natpisima, na mestu sadašnje crkve brvnare pričestio se deo srpske vojske pred Kosovski boj, a šljive su od tada počele da se okreću u smeru kretanja srpskih vojnika pred ovu najvažniju bitku u srpskoj istoriji.

- Crkva Lazarica nalazi se u dolinskom proširenju Prolomske reke, na 640 metara nadmorske visine i udaljena je oko 2,5 km od centra Prolom Banje ili oko pola sata laganog hoda. Ovu jedinu brvnaru u Toplici sagradili su doseljenici sa planine Golije oko 1890. godine, na temeljima starijeg hrama sa nešto širom osnovom, materijalom i u stilu građenja crkava u njihovom starom zavičaju - objašnjava nam Slaviša Jovanović, zamenik direktora "Prolom banje" napominjući da u narodu postoji ubeđenje da je u njoj izvršeno pričešćenje dela srpske vojske pred odlazak u Kosovsku bitku.

 

LEGENDA Izrezbarena stabla šljive u dvorištu crkve

Foto D. Zečević

Crkva koja je bila na ovom mestu porušena je posle velike seobe Srba 1690. godine. I dok ističe da neobjašnjivu prirodnu retkost predstavljaju šest uvijenih stabala šljiva u dvorištu crkve Lazarice, Jovanović ističe da su, prema legendi, posle pričešća srpski vojnici šest puta obilazili crkvu i molili se za pobedu na Kosovu.

- Šljive su se uvijale u smeru u kome se vojska okretala. Stara stabla su nestala, u dvorištu su nicala nova i uvijala se, ali je uvek bilo samo šest stabala šljive. Po predanju, šljive je trebalo da se vrate u pređašnje stanje kada se i junaci koji su se tu pričestili vrate svojim domovima, što se nikada nije desilo - zaključuje naš sagovornik, napominjući da je brvnara kojoj je u potpunosti zamenjen krov i urađen ikonostas, najvećim delom zadržala svoj originalni izgled od 1890. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)